Chocoladevergiftiging bij hond en kat

Tijdens de feestdagen zijn we al snel geneigd om allerlei lekkernijen op tafel te zetten, zoals chocolade. Honden en katten lusten dit ook graag, maar het is niet gezond voor ze! Een grondstof van chocolade is cacao en dit bevat de alkaloïden stoffen theobromine en cafeïne. Deze stoffen worden moeilijk door de lever van honden en katten afgebroken.

Chocolade vergiftiging bij hondenAfhankelijk van de in de chocolade verwerkte concentratie cacao, het gewicht van het dier en de hoeveelheid chocolade die het opgesnoept heeft, kunnen binnen ca. 1 tot 12 uur na opname door maag en darmen verschijnselen optreden.

Variërend van rillen, braken, diarree, epileptische aanvallen, rusteloosheid, incoördinatie, trillingen, snelle hartslag, hartritmestoornissen, benauwdheid  en acute alvleesklierontsteking.

Soms kan dit de dood tot gevolg hebben.

Huisdier het haasje

De beste remedie is om te zorgen dat je huisdier geen chocolade te pakken kan krijgen. Dieren zijn slim en schaaltjes met  chocolade-eitjes, bonbons en andere lekkernijen zijn vaak het interessantst als de visite weg is en het op pakhoogte staat. 

Heeft je dier chocolade gegeten, dan zou braken de opname kunnen voorkomen, is de algemene gedachte.
Gebruik hiervoor niet het zeer gevaarlijke advies om zout achterop de tong te leggen, waardoor het dier automatisch gaat braken.

Zoutvergiftiging is een groot risico en je hond of kat kan ook hieraan overlijden!

Neem meteen contact op met de dierenarts en wacht zijn advies af. 

Voorkomen is beter dan genezen. Laat je huisdier niet het haasje zijn tijdens de feestdagen.

Een lieve groet en geniet van elkaar.

 

Geschreven op 29 maart 2024  door Sandra Hoogendoorn-Willemse
TCM natuurgeneeskundig therapeut en gespecialiseerd voedingstherapeut 
bij Botanisch in Balans holistische praktijk en Natuurproducten voor mens en dier
https://www.botanischinbalans.nl/

© All rights reserved

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel