Meridianenstelsel nader bekeken

Recente wetenschap

De Chinese geneeskunde heeft het meridianenstelsel de afgelopen vierduizend jaar uitvoerig beschreven. Meridianen zijn niet zichtbaar of fysiek tastbaar, maar een soort energetische kanalen waar doorheen Qi, Bloed en Vloeistoffen getransporteerd worden naar alle delen van het lichaam.Meridianenleer Botanisch in Balans Vledder

Pas recentelijk is wetenschappelijk bewezen dat de elektrische spanning van de meridianen afwijkt van die van het weefsel er omheen. Ref. 26. Anatomical Evidence of Acupuncture Meridians in the Human Extracellular Matrix: Results from a Macroscopic and Microscopic Interdisciplinary Multicentre Study on Human Corpses - Maurer Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Mar 21;2019:6976892. 

Het Fascia systeem was tot voor kort niet zo heel spannend om te onderzoeken. De Fascia werd omschreven als een groot netwerk van bindweefsel die zich verbindt met lichaamsstructuren. Het manifesteert zich als het ware als een dun vlies dat zich onder meer om de organen en spierbundels verpakt heeft, rondom bot en de huid met de onderlaag verbindt.

De onderzoekers ontdekten dat acupunctuurmeridianen deel uitmaakten van de menselijke extracellulaire matrix. De Fascia is een belangrijk onderdeel van het anatomische substraat van acupunctuurmeridianen. Met speciale instrumenten werden hele kleine stroompjes gemeten, waarmee het precieze verloop van de meridianen als energetische kanalen in kaart kon worden gebracht. Ook vonden ze vaat-zenuwbundels die mogelijk 80% van de acupunctuurpunten vertegenwoordigen.

Een voorgaande theorie dat acupunctuurpunten zich alleen langs de zenuwkanalen bevinden, kan hiermee worden ontkracht. Het bijzondere aan deze Westerse ontdekking is dat het overeenkomt met afbeeldingen uit de oude Chinese geneeskunde.

Werking van de meridianen (Jing Luo)

Het meridiaanstelsel is een netwerk van energetische kanalen en vertakkingen die lichaam en geest met elkaar verbinden en voorzien van de Vitale Substanties, zoals Qi, Jing, Bloed,  Organische Vloeistoffen en Shen.

Dit complexe verbindingsnetwerk van meridianen wordt ook wel de Jing Luo genoemd en communiceert intensief met alle delen van het lichaam. De Jing Luo bestaat uit hoofdmeridianen, Divergente meridianen, Spier-peesmeridianen, Huidzones, Luo vaten en Extra meridianen.

Op alle meridianen liggen acupunctuurpunten die op verschillende manieren de fysieke en mentale disbalansen kunnen herstellen.

Twaalf hoofdmeridianen (Jing mai)

Er zijn twaalf hoofdmeridianen die verticaal, symmetrisch en bilateraal in elke helft van het lichaam lopen (in totaal eigenlijk vierentwintig hoofdmeridianen). Elke hoofdmeridiaan staat in verbinding met een orgaan en draagt dan ook de naam van het betreffende orgaan. De zes Yangmeridianen en zes Yinmeridianen van de hoofdmeridianen horen in paren van Yin en Yang bij elkaar en dragen hetzelfde orgaan.

Copyright Sandra Hoogendoorn-Willemse
Botanisch in Balans holistische praktijk voor mens & dier Vledder

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel