Bereidingsmethoden van Dr. Bach bloesems

Dr. Edward Bach ontdekte de helende krachten van zijn bloesemremedies en werkte dat uit in geschriften en boekwerken. De werking van de bloesems koppelde hij aan de diverse soorten emoties en de daaraan verbonden klachten. 

De bloesems verdeelde hij onder in typeremedies en stemmingsremedies, zodat een bloesemremedie op de persoonlijke constitutie en gemoedstoestand kon worden afgestemd.

7 emotionele hoofdgroepen

7 emotionele hoofdgroepen vormden de basis en verschillende bloesems met specifieke eigenschappen en werking werden in een emotiegroep gegroepeerd. 

  1. Angst
  2. Onzekerheid
  3. Onvoldoende interesse in het heden
  4. Eenzaamheid
  5. Gevoelig voor invloeden en denkbeelden
  6. Moedeloosheid en wanhoop
  7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

38 Bach bloesem remedies

De 37 planten-, bomen- en bloemensoorten plus 1 soort bronwater die dr. Bach tot aan 1936 vond, vormden uiteindelijk de 38 dr. Bach bloesem remedies.

Zonnemethode

De eerste reeks van 19 bloesems werd verkregen via de zonnemethode 

Dr. Bach had als uitgangspunt dat de dauw die op de bloemen lag, de helende krachten van de plant absorbeerden. Hij ontwikkelde een praktische manier om zelf helende dauw te produceren, zodat hij snel aan de overstijgende vraag kon voldoen.

Op een zonnige dag werden de bloemen vroeg in de ochtend geplukt en bij thuiskomst in een grote schaal met zuiver natuurlijk bronwater blootgesteld aan de zon. De trillingen van de bloesems werden door de zon overgebracht in het bronwater.

De bloesems lagen 3-4 uur in de schaal en werden met blaadjes of takjes van dezelfde plant uit het water gehaald. De therapeutische waarde ging niet om de bloesems zelf, maar wel om het vocht dat verschillende trillingsfrequenties bezat. 

Ter conservering werd aan het vocht eenzelfde hoeveelheid brandy toegevoegd, zodat een krachtige moedertinctuur ontstond. 

Vanuit de zonnemethode maakte dr. Bach de onderstaande bloesems. 

12 helers 
Agrimonie, Bosrank, Cichorei, Duizendguldenkruid, Gentiaan, Hardbloem, Loodkruid, Maskerbloem, Reuzenbalsemien, Waterviolier, IJzerhard en Zonneroosje.

7 helpers
Bronwater, Eik, Gaspeldoorn, Olijf, Ruwe Dravik, Struikheide, Wijnstok.

Kookmethode

Daarna vervaardigde dr. Bach nog eens 19 bloesems, waarvan Paardenkastanje de laatste bloesem was die volgens de Zonnemethode gemaakt werd.

De bloemen, bomen, struiken en heesters die in bloei stonden op het moment dat de zon niet krachtig genoeg scheen om remedies van te maken, werden vervaardigd volgens de kookmethode.

De resterende 18 bloesemremedies zijn: 

Appel, Beuk, Den, Esp, Haagbeuk, Herik, Hondsroos, Hulst, Kamperfoelie, Kerspruim, Knop van de Paardenkastanje, Lariks, Rode Kastanje, Tamme Kastanje, Veldiep, Vogelmelk, Walnoot en Wilg.

De bloesems werden 30 minuten gekookt in zuiver water en na afkoeling gefilterd. Daarna werd er brandy aan toegevoegd en verder op dezelfde manier behandeld als bij de zonnemethode. Deze bloesems bleken vooral toepasbaar bij traumatische ervaringen. 

Vervolgens maakte dr. Bach de bekende Rescue Remedy (nr. 39), een combinatie voor noodgevallen, waarin 5 specifieke bloesems zijn samengevoegd.

Energetische werking

Bach bloesem remedies maken deel uit van een holistische behandeling en werken op energetisch niveau. Door de trillingsfrequenties van de bloesemremedies komt de verstoorde energie weer in balans en dat brengt evenwicht op diverse vlakken. 

Dr. Edward Bach ontwikkelde een natuurgeneeswijze waar veel van zijn cliënten baat bij leken te hebben. Heden ten dage is de inzet van Bach bloesemtherapie nog steeds erg populair.

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel