De kracht van zeewier voor honden, katten, paarden en boerderijdieren

Juliette de Baïracli Levy werd in 1912 in Manchester (UK) geboren. Zij groeide op in een rijk gezin en had de wens om met dieren te werken. Na het succesvol doorlopen van één van de beste meisjesscholen van Engeland, het LowtherCollege, studeerde Juliette daarna diergeneeskunde aan de Universiteit van Manchester.  Gedroogd zeewier voor hondenOmdat zij zich echter niet kon verenigen met de conventionele visie en dagelijkse praktijk op de universiteit, stopte Juliette na een aantal jaren met haar opleiding. Zij wilde haar interesse in natuurlijke geneeskunde vergroten en leerde tijdens lange reizen en veldonderzoeken veel van de lokale bevolking, nomaden en zigeuners in Engeland, Spanje, Frankrijk, Turkije, Noord Afrika, Amerika, Israel en Griekenland.

Kruiden wijsheid

Eind jaren 1930 had Juliette de leiding over een dierenkliniek in London. In die periode kregen veel honden Distemper (Hondenziekte) en gingen daar uiteindelijk aan dood. Zij paste haar kennis over kruiden, een natuurlijk dieet en vasten toe op de zieke honden en pups die binnen werden gebracht. Wonderbaarlijk genazen velen van de ziekte.

Een aantal pups hield ze zelf, waarmee ze de basis legde als befaamd en gerespecteerd fokker van Afghaanse Windhonden. Haar honden behoorden tot de absolute top. Ook nu nog doen de nakomelingen het niet onverdienstelijk in de showwereld, de racehonden- en jachthondenwereld. 

Juliette de Baïracli Levy kreeg over de hele wereld bekendheid als herboriste door de protocollen die zij schreef in het boek The Cure of Canine Distemper. Daarna volgden de boeken Puppy Rearing by Natural Methods en Medicinal Herbs: Their Use in Canine Ailments. Door de tijd heen tot jaren 1990 verschenen nog meer (her)schreven boeken over het Natural Rearing voor mens en dier. Ook bracht zij haar kruiden in supplementvorm op  de markt, die heden ten dage nog steeds bekend zijn. 

Op 28 mei 2009 is Juliette de Baïracli Levy op 96-jarige leeftijd overleden. 

Zeewier, een krachtig natuurproduct

Waarom schrijf ik over deze bijzondere vrouw?

Zij heeft enorm veel betekend voor het Natural Rearing en het bekendheid geven aan het zelf samenstellen van de rauwe voeding voor honden en katten. Voor de verzamelaars onder ons heeft zij inspirerende boeken geschreven. In haar tijd, dat feitelijk nog maar kort geleden is, heeft zij haar kennis doorgegeven aan topfokkers en een ieder die het nog beter wil doen voor hun dier. 

Juliette beschrijft in haar bekendste boek The Complete Herbal Handbook for the Dog and Cat de grote voordelen van zeewier als onderdeel van een natuurlijke voeding. 

Zeewier is van nature rijk aan aminozuren, natuurlijke vitamines en mineralen, spoorelementen, antioxidanten en Omega 3 vetzuren.  Dit natuurproduct bevat onder meer jodium van organische oorsprong. Jodium is nodig voor belangrijke lichaamsprocessen, zoals de schildklier, de stofwisseling, de spijsvertering, de vetverbranding, de voortplanting en een gezonde groei.

Met name rond de puberteit van (fok)dieren heeft het lichaam meer behoefte aan jodium voor de ontwikkeling van de voortplantingsorganen en een goede hormoonbalans. Dit spoorelement ondersteunt de vacht- en huidconditie en het algemeen welzijn

Zeewier kent een eeuwenoude geschiedenis

Al duizenden jaren geleden stond zeewier bij de Aziaten bekend als een zeer waardevol voedsel voor mens en dier, zelfs met krachtige therapeutische eigenschappen. De Griekse gladiatoren uit de Romeinse tijd hadden regelmatig zeewier op het menu. Bepaalde indianenstammen uit Amerika maakten jaarlijkse uitstapjes naar de kust om zeewier te vergaren en te drogen. Regelmatig aten zij daar kleine hoeveelheden van om hun goede gezondheid te behouden. 

Natuurlijk supplement voor dieren

Inmiddels is zeewier als natuurlijk supplement voor dieren bijna niet meer weg te denken binnen het dieet van honden, katten, paarden en boerderijdieren. Het voordeel is dat er relatief weinig van nodig is en dieren toch de aanvullende nutriënten binnen krijgen.

Zeewieren met een hoge jodium-concentratie

Net als bij vers vlees heeft elk zeewier een eigen nutriënten-patroon en specifieke bio-actieve stoffen.

De volgende zeewier-soorten zijn van nature rijk aan jodium:

 • Kombu (Japanse kelp, bruinalg Laminaria japonica)
 • Knotswier (Ascophyllum nodosum)
 • Zeespaghetti (Himanthalia elongata)
 • Dulse (roodalg Rhodophyta)
 • Kelp (bruinwier)
 • Iers mos (roodwier Florideophyceae)
 • Wakame (bruinwier Undaria pinnatifida)
 • Zeesla (groenwier Ulva lactuca)
 • Nori (Porphyra roodwier)
 • Zeekraal (zeegroente uit de Amarantenfamilie).

De bekendste en meest veilige vorm is gedroogd zeewier, dat gemakkelijk te doseren is en klaar voor gebruik.  De productie, zuivering en herkomst is ook belangrijk.

Zeevitaal zeewier voor huid en vachtWelk zeewier geven wij aan onze dieren?

Die vraag ontvang ik vaak. Zeevitaal Zeewier vind ikzelf erg prettig in de bereiding van vers voer voor honden en katten ter aanvulling van essentiële voedingsstoffen.

Gedroogd Zeewier geef ik ook aan onze kippen ter ondersteuning van hun verenkleed tijdens de rui.

 

Heb je een vraag over dit onderwerp in relatie tot de voeding van jouw dier? Stuur gerust een mailtje.

 

Wetenschappelijke referenties zeewier voor dieren

 1. Seaweeds for animal health - Innovative Veterinary Care
 2. A Note on why you Should use Seaweed in Dogs, and When you Shouldn’t… - dr Conor Brady
 3. Use of algae in dog nutrition - Veterinaria Digital
 4. Onbewerkt zeewier moeilijk verteerbaar: Seaweed Supplementation Failed to Affect Fecal Microbiota and Metabolome as Well as Fecal IgA and Apparent Nutrient Digestibility in Adult Dogs
 5. De Indianen van de noord-westkust van Amerika
 6. Comparison of the Effects of Enzymolysis Seaweed Powder and Saccharomyces boulardii on Intestinal Health and Microbiota Composition in Kittens

Geschreven op 17 maart 2024  door Sandra Hoogendoorn-Willemse
TCM natuurgeneeskundig therapeut en gespecialiseerd voedingstherapeut 
bij Botanisch in Balans holistische praktijk en Natuurproducten voor mens en dier
https://www.botanischinbalans.nl/

© All rights reserved

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

Sorteer op
© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel