Wat is TCM?

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is in het Engels vertaald Traditional Chinese Medicine met de bekende afkorting TCM. Het is een aanpak die erop gericht is om het dier of de persoon sneller in balans te krijgen door naar de oorzaak van de disbalans te kijken, klachten te verbeteren c.q. op te lossen.

Geschiedenis Chinese Geneeskunde

De TCM komt uit China, zoals de naam al zegt en de geschiedenis van deze Traditionele Chinese Geneeskunde gaat terug naar vermoedelijk meer dan 3000 jaar geleden en bestaat dus veel langer dan de Westerse geneeskunde. De grondlegger van de TCM is Huang Di (2697-2596 v.Chr.) oftewel de ‘Gele Keizer’. 

TCM Acupressuur, TuiNa, Voedingsleer voor honden bij Botanisch in Balans Vledder

Zijn familienaam was eigenlijk Gong Sun, maar hij is vernoemd naar de gele grond van zijn geboortestreek. Huang Di was geïnteresseerd in de filosofie en de basisprincipes voor gezondheid en had hierover interessante dialogen met zijn geneesheren Qi Bo, Gui Yu Qu en Lei Gong. Deze dialogen werden opgetekend in een boekwerk dat een leidraad werd voor de Chinese cultuur en interne geneeskunde.

De Huang Di Nei Jing is één van de oudste Chinese geschriften en bestaat uit twee delen, waarmee de basis voor de acupunctuur werd gelegd:

Huang Di Nei Jing Su Wen (Su Wen)
Dit oud Chinese geschrift De Eenvoudige Vragen beschrijft de mens tussen de hemel en aarde en is het eerste deel van de Nei Jing. De Su Wen gaf voor die tijd nieuwerwetse visies over de Sjamanistische vorm van genezen. Het oude Sjamanisme sprak de bovennatuurlijke macht aan, dat alleen was voorbehouden aan een Sjamaan of Sjamanistische practitioner. De nadruk lag vooral op het contact maken met de geestenwereld en met speciale rituelen ziektes te genezen, die veroorzaakt werden door negatieve entiteiten. 

De Su Wen bracht een enorme verandering met een nieuwerwetse visie op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Twaalf hoofdstukken werden aan de acupuncuur gewijd. In de loop van de eeuwen is de Su Wen verschillende malen herschreven naar de voor die momenten eigentijdse ideeën en visies. Wang Bing (Tang dynasty) heeft dit boek in 762 n.Chr. herschreven en dat is de Su Wen die we nu nog steeds kennen.

Huang Di Nei Jing Ling Shu (Ling Shu)
De Ling Shu (Poorten van de Geest) beschreef met name de therapeutische benadering van de acupunctuur en is een onuitputtelijke bron van inspiratie. 
Dit boekwerk vormde samen met de Su Wen de basis van de oude Chinese geneeskunde en de boeken zijn tot op de dag van vandaag nog erg gewild. De Ling Shu geeft inzicht in ziekte en gezondheid, kennis van de mens in zijn natuurlijke omgeving en de invloeden van de vier seizoenen. 

Vanaf die periode tot aan heden zijn er meerdere leerboeken over de Traditionele Chinese Geneeskunde geschreven en herschreven vanuit meerdere invalshoeken en visies. 

TCM in opmars

In China, Japan en omringende landen zijn recentere medische boeken verschenen en gedegen langdurige opleidingen ontwikkeld, die men kan volgen voor zowel mens als dier. De Traditionele Chinese Geneeskunde wordt in Oosterse landen ook volop in de meest moderne ziekenhuizen toegepast. Minstens vanaf de jaren 1970 is het TCM in al zijn facetten vertaald voor het westen en enorm populair in Amerika, Australië en Europa. In elk leerboek zie je wel een verwijzing terug naar de oude klassieke boekwerken Su Wen en Ling Shu.

Over de verschillende therapievormen zijn ook veel Pubmed studies te vinden met serieuze aandacht voor de positieve effecten.

TCM is een verzamelnaam van meerdere vormen van Traditionele Chinese geneeskunde. We noemen alleen de therapieën binnen onze holistische praktijk: 

Acupressuur
TuiNa
Cupping
Guasha
Kruidengeneeskunde
Voedingsleer
Bewegingsleer

Copyright Sandra Hoogendoorn-Willemse
Botanisch in Balans holistische praktijk voor mens & dier te Vledder

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel