Aromatherapie

Aromatherapie is duizenden jaren oud

De geschiedenis van de aromatherapie en kruidengeneeskunde gaat heel ver terug naar minstens 4500 v.Chr. in China. Die kennis vond zijn weg naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen. Er bestonden vele voor die tijd beroemde boekwerken over geneeskrachtige stoffen uit kruiden, aromatische planten, dierlijk materiaal en mineralen.

In 1922 werd door archeoloog en egyptoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen het vrijwel ongeschonden graf van de Egyptische Farao Toetanchamon gevonden, met daarin ruim 3500 zeer intacte kunstvoorwerpen. Die voorwerpen waren opgestapeld in krappe ruimtes en het was duidelijk te zien dat door de tijd heen grafrovers hun slag hadden geslagen. Ondanks dat de papyri, sieraden en kostbare oliën verdwenen waren, vond Carter wel een groot deel van de voorwerpen, waaronder het wereldberoemde gouden gezichtsmasker dat in het Egyptisch Museum in Caïro te bewonderen is. Er werden ook spullen gevonden die tijdens de balseming van Toetanchamon zijn gebruikt, waaronder geurpotjes, harsen en een flacon zwarte komijnolie.

Door de eeuwen heen is de kruidengeneeskunde met daarin verweven ook het gebruik van harsen, oliën en kruiden nooit weg geweest en zeer goed gedocumenteerd. Het was duidelijk dat zowel mensen als dieren er in gevallen baat bij hadden. Elk continent en elk land heeft zijn eigen cultuur. Ook nu nog zijn er landen zoals China en India die de moderne geneeskunde in ziekenhuizen combineren met onder meer acupunctuur, Ayurvedische massages, Tuina massages, kruidengeneeskunde en het gebruik van etherische oliën.

Hier in Nederland heeft de aromatherapie een prominente plaats ingenomen in een aantal reguliere zorginstellingen en ziekenhuizen. Deze natuurlijke geneeswijze heeft uiteraard bij ons ook zijn diensten bewezen in de zorg voor dieren. De terminologie van de aromatherapie is pas echt beschreven vanaf 1928 door de Franse scheikundige René Galtefossé. Er zijn recentere kennisboeken in omloop waar ik als aromatherapeut ook heel veel aan heb.  

Werking

Aromatherapie helpt bij het onderhouden en bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid. De etherische of essentiële oliën die gewonnen worden uit geneeskrachtige planten, bomen, bloemen, kruiden en fruit, geven levensenergie en dragen bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam.

Etherische oliën hebben naast antiseptische en antivirale kwaliteiten elk hun specifieke helende eigenschappen op ons zenuwstelsel. Het inademen van de oliën door middel van verdamping heeft een diepe werking op ons psychisch evenwicht. Ze kunnen je gemoedstoestand positief beïnvloeden door onder meer te kalmeren, activeren, een rustige slaap te bevorderen, lust op te wekken, pijn en stress te verlichten, eetlust te bevorderen en vrolijk te stemmen.

Naast een positief effect op je brein brengen etherische oliën ook een aantal lichaamsprocessen op gang. Specifieke oliën kunnen prima ingezet worden bij lichamelijke aandoeningen en afhankelijk van de klachten bijvoorbeeld het immuunsysteem activeren, de weerstand verhogen, de hormoonhuishouding reguleren, kramp en hoest stillen, de bloeddruk stimuleren of juist omlaag brengen, de spijsvertering stimuleren of reguleren, ontgiften, slijm oplossen en het herstellend vermogen van de huid stimuleren.

De oliën blijken bij mensen –in tegenstelling tot chemische geneesmiddelen- niet achter te blijven in het lichaam, ook niet tijdens gebruik op de huid of bij inwendig gebruik (dan altijd onder begeleiding van een deskundige). In een gezond lichaam blijven ze niet langer dan 3 tot 6 uur aanwezig, terwijl een ziek lichaam daar ongeveer 14 uur over kan doen. Via de huid, ademhaling of het spijsverteringsstelsel komen de vluchtige oliën in de bloedbaan terecht en worden in de lever verder verwerkt tot afbraakproducten. Die afbraakproducten verlaten via de urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht het lichaam.

Heb je huisdieren, verdamp dan liever geen etherische olie in afgesloten ruimtes waar honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, reptielen en vissen verblijven. Dieren hebben een zeer gevoelige reukzin en moeten de ruimte altijd kunnen verlaten. In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, missen katten het leverenzym glucuronyl transferase, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de inhoudsstoffen uit etherische olie. Wanneer een kat frequent wordt blootgesteld aan etherische olie met een hoog gehalte aan terpenen, fenolen en cineolen, dan kunnen deze werkstoffen zich ophopen in het lichaam en voor toxiciteit zorgen. Hydrolaten, ook wel bloemen- of kruidenwaters genoemd, zijn voor katten en andere gevoelige dieren geschikter en hebben eveneens een geneeskrachtige uitwerking.

Gezondheid en welzijn zijn verbonden aan lichaam en geest en een goede balans bevordert de levensenergie bij mens en dier!

© 2013 - 2020 Botanisch in Balans | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel