Werking etherische olie

Aromatherapie helpt bij het onderhouden en bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Eén van de belangrijkste bestanddelen zijn de etherische of essentiële oliën die gewonnen worden uit geneeskrachtige planten, bomen, bloemen, kruiden en fruit. Ze dragen bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam en worden ook wel de levensenergie van planten genoemd.Etherische olie levensenergie van planten Botanisch in Balans

Etherische oliën hebben naast antiseptische en antivirale kwaliteiten elk hun specifieke helende eigenschappen op ons zenuwstelsel. Het inademen van de oliën door middel van verdamping heeft een diepe werking op ons psychisch evenwicht. 

Ze kunnen je gemoedstoestand positief beïnvloeden door onder meer te kalmeren, activeren, een rustige slaap te bevorderen, lust op te wekken, pijn en stress te verlichten, eetlust te bevorderen en vrolijk te stemmen.

Naast een positief effect op je brein brengen etherische oliën ook een aantal lichaamsprocessen op gang. Specifieke oliën kunnen prima ingezet worden bij lichamelijke aandoeningen en afhankelijk van de klachten bijvoorbeeld het immuunsysteem activeren, de weerstand verhogen, de hormoonhuishouding reguleren, kramp en hoest stillen, de bloeddruk stimuleren of juist omlaag brengen, de spijsvertering stimuleren of reguleren, ontgiften, slijm oplossen en het herstellend vermogen van de huid stimuleren.

Nooit onverdund gebruiken

We raden aan om etherische olie bij toepassing op de huid te verdunnen met een dragerolie, zoals koudgeperste plantaardige olie van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld kokosolie, jojoba-olie, olijfolie, borage-olie, amandelolie, rozenbottelolie en abrikozenpitolie van therapeutische kwaliteit. Etherische oliën kunnen in onverdunde vorm huidirritatie veroorzaken en laten zich niet mengen met water. 

Opname en verwerking lichaam

De stoffen uit etherische oliën worden via de huid, het reukorgaan of orale inname opgenomen en blijken bij mensen niet achter te blijven in het lichaam. Inwendige toepassingen dienen altijd onder visie van een deskundige begeleid te worden. Niet elke etherische olie is geschikt om in te nemen en zo'n toepassing behoeft specifieke menging met honing, vette olie of room. 

Via de huid, ademhaling of het spijsverteringsstelsel komen de vluchtige oliën in de bloedbaan terecht en worden in de lever verder verwerkt tot afbraakproducten. Die afbraakproducten verlaten via de urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht het lichaam. Aromatherapie met toepassing van verdunningen van etherische oliën is veilig in gebruik, zelfs voor kinderen en jonge dieren. 

In een gezond lichaam blijven deze vluchtige oliën niet langer dan 1 tot 6 uur aanwezig, terwijl een ziek lichaam daar ongeveer 14 uur over kan doen. Ter vergelijking: het lichaam doet daar middels tijdrovende afbraakprocessen van chemische stoffen in geneesmiddelen dikwijls veel langer over.

Honden en paarden kunnen deze vluchtige oliën ook afbreken in het lichaam. Een paard kan dat al binnen 1,5 uur en een hond na gemiddeld 6-8 uur. In speciale verdunningen en op de juiste manier toegepast geven etherische oliën vrijwel geen problemen. 

Kat zelf-selectie kruiden en essentiële olieIn tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, missen katten het leverenzym glucuronyl transferase, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de inhoudsstoffen uit etherische olie. Wanneer een kat frequent wordt blootgesteld aan etherische olie met een hoog gehalte aan terpenen, fenolen en cineolen, dan heeft een kat gemiddeld ruim 37 uur nodig om die stoffen afgebroken te krijgen.

Je snapt dat het verkeerd toepassen van de verkeerde etherische oliën in onverdunde vorm voor de kat niet gezond is en kan leiden tot toxificatie. Bepaalde etherische oliën zijn echter veilig voor de kat en in verdunde toepassingen die op de juiste manier worden ingezet, zijn ze dan ook niet giftig voor het dier. Dus enige nuance in deze is op zijn plaats. Zie hiervoor ook de referentie: The Science Behind Cats and Essential Oils van Melissa Shelton DVM, Crow River Animal Hospital.

De beste en krachtigste essences verkrijg je door self-selection. Daar waar jij of je dier zelf voor kiezen door middel van reuk en dus aantrekkingskracht.

Heb je huisdieren, verdamp dan liever geen etherische olie in afgesloten ruimtes waar honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, reptielen en vissen verblijven. Dieren hebben een zeer gevoelige reukzin en moeten de ruimte altijd kunnen verlaten.

Hydrolaten

Hydrolaten, ook wel bloemen- of kruidenwaters genoemd, zijn de bijproducten van etherische of essentiële olie en hebben een verkoelende, ontstekingsremmende en geneeskrachtige werking. Het voordeel van 100% hydrolaten zoals ze binnen de traditionele aromatherapie zijn bedoeld, is dat de werkzame stoffen een zachte werking hebben, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor kinderen, zwangeren, ouderen en gevoelige dieren, zoals katten, drachtige honden en zieke honden. Hydrolaten hebben niet de capaciteit om via de huidlagen heen te dringen en door het bloed te worden opgenomen.

Mocht je vragen hebben over Aromatherapie of over onze Botanisch in Balans aromatherapieproducten, neem dan vooral even contact met ons op.

Gezondheid en welzijn zijn verbonden aan lichaam en geest en een goede balans bevordert de levensenergie bij mens en dier!

Hoe werkt aromatherapie en etherische olie

 

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel