Aromatherapie is duizenden jaren oud

De geschiedenis van de Aromatherapie gaat heel ver terug naar minstens 4500 v.Chr. in China. Deze natuurlijke geneeswijze vormde daar een zeer belangrijk onderdeel van de Chinese kruidengeneeskunde. Die kennis vond zijn weg naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen. Er bestonden vele voor die tijd beroemde boekwerken over geneeskrachtige stoffen Aromatherapie eeuwenlange historie bij Botanisch in Balansuit kruiden, aromatische planten, dierlijk materiaal en mineralen.

In 1922 werd door archeoloog en egyptoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen het vrijwel ongeschonden graf van de Egyptische Farao Toetanchamon gevonden, met daarin ruim 3500 zeer intacte kunstvoorwerpen.

Die voorwerpen lagen opgestapeld in krappe ruimtes en het was duidelijk te zien dat door de tijd heen grafrovers hun slag hadden geslagen. Ondanks dat de papyri, sieraden en kostbare oliën verdwenen waren, vond Carter wel een groot deel van de voorwerpen, waaronder het wereldberoemde gouden gezichtsmasker dat in het Egyptisch Museum in Caïro te bewonderen valt. Er werden ook spullen gevonden die tijdens de balseming van Toetanchamon zijn gebruikt, waaronder geurpotjes, harsen en een flacon zwarte komijnolie. In sommige geurpotjes was de geur van Nardus en Kruidnagel nog steeds waarneembaar.

Door de eeuwen heen is de kruidengeneeskunde met daarin verweven ook het gebruik van harsen, oliën en kruiden nooit weg geweest en zeer goed gedocumenteerd. Het was duidelijk dat zowel mensen als dieren er baat bij hadden.

De terminologie van de aromatherapie is pas echt beschreven in de jaren 30 door de Franse scheikundige René-Maurice Gattefossé. De term klinische aromatherapie werd na zijn jarenlange onderzoeken erkend binnen de medische wereld. Er zijn recentere kennisboeken in omloop refererend naar zijn belangrijke onderzoeksresultaten, waar ik als aromatherapeut ook heel veel aan heb. 

Elk continent en elk land heeft zijn eigen natuurgeneeskundige cultuur. Ook nu nog zijn er landen zoals China, India en Japan die de moderne geneeskunde in ziekenhuizen combineren met onder meer acupunctuur, Ayurvedische massages, Acupressuur en Tuina massages, kruidengeneeskunde en het gebruik van etherische oliën.

In Nederland heeft de aromatherapie een mooie plaats ingenomen binnen de complementaire zorgverlening in verschillende zorginstellingen en ziekenhuizen. Aromatherapie helpt ook dieren op professionele wijze ter ondersteuning van de gezondheid.

Aromatherapie geschiedenis bij Botanisch in Balans holistische praktijk voor mens en dier

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel