Artikel 9 van 11

Bokashi fermenteeremmers Essential Zwart complete set

€ 74,95 (inclusief btw)
Voorraad 1 stuk

Handige bokashi-fermenteeremmers voor het fermenteren van organisch materiaal in je keuken

De set bestaat uit 2 emmers van 15 liter met toebehoren en is gemaakt van 100% gerecycled plastic.


Deze manier van composteren is een uitvinding uit Japan. Bokashi betekent "gefermenteerd organisch materiaal". De Bokashi-methode in een luchtdichte bak is een supersnel verzuringsproces met behulp van effectieve micro-organismen. Wat niet in de normale compost mag, kan hier ook in: alle etensresten, rauw of gekookt, vlees, vis, zuivelproducten, salades. Stop het er gewoon in! Strooi er gewoon het bijgeleverde gist over om het proces te versnellen. Strooi de afgewerkte Bokashi uit in de tuin of bewaar het op een luchtdichte, koele en donkere plaats.

Met de Bokashi keukenemmer essential zwart fermenteer je jouw eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter (dat ook nog later apart te koop is) ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.


Hoe deze keukenemmer gebruiken

Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans.


Bereiding

  1. Snij de keukenresten in stukjesvan ongeveer 5 x 5 cm.
  2. Verdeel een kleine hoeveelheid (20 ml) Bokashi-starter op het rooster van de keukenemmer.
  3. Strooi een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de emmer.
  4. Verdeel opnieuw 20 ml Bokashistarter op de keukenresten.
  5. Druk de keukenresten stevig aan.
  6. Sluit de Bokashi-keukenemmer (luchtdicht) af met het deksel.
  7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
  8. Tap (na ca. een week) dagelijks het verzamelde vocht af. Dit vocht is geschikt als voeding voor kameren tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water.
    Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. 
    In het toilet en afvoerbuizen werkt het preventief als een natuurlijke ontstopper.
  9. Als de emmer vol is, laat hem dan 2 weken met rust zodat de bovenste resten ook gaan fermenteren.
  10. De Bokashi is klaar wanneer het een aangename zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn op het oog nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
  11. De resten kunnen nu worden verwerkt in de bodem (in de composthoop werkt het als compostversneller). Graaf een geul (ca. 15 cm diep) tussen de planten en houd 10-15 cm afstand tot de wortels. Schep de Bokashi erin.(ca. 1 kg per m2). Daarna afdekken met aarde. Nu wordt Bokashi omgezet doorhet bodemleven. Ook regenwormen zijn er gek op. Gezond en handig, want dat zijn gratis tuinmannen!

Na het verwerken van Bokashi twee weken wachten met inzaaien of poten. Bokashi-starter is een microbiële aanjager van het fermentatieproces en bevat Effectieve Micro-organismen. Door Bokashi-starter in laagjes tussen de keukenresten te verdelen, zullen de resten niet rotten maar fermenteren(opwaarderen).


Handig

Bokashi-starter kan ook toegevoegd worden aan potgrond voor (kiem)planten en bloemen.


Geschikt

  • groente- en fruitresten (schillen, stronkjes, etc)
  • citrus- en bananenschillen
  • gekookt voedsel
  • gekookt (of rauwe) vlees of vis
  • kaas & yoghurt
  • eierschalen, kleine botjes en graten
  • brood (beperkt)
  • papieren theezakjes en koffiedik
  • bloemen- en plantenresten
  • as en asresten (mits zeer goed verdeeld)

Ongeschikt

  • beschimmelde of verrotte resten
  • vloeibare resten zoals azijn, soep, sap, melk, olie en water
  • grote botten
  • papier

Waarde van GFT-Bokashi

In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.


Bokashi zorgt voor een:

Goede voeding voor het bodemleven.
Ontgiftende werking op de bodem.
Goed leefmilieu voor micro-organismen.
Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.


De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

De productie van allerlei belangrijke bioactieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en natuurlijke groeihormonen, vitaminen en antioxidanten.
Een verschuiving naar een opbouwende ziekte onderdrukkende bodem.
Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.


Waarom fermenteren i.p.v. composteren?

Mits goed gedaan:
- Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
- Geen schimmelontwikkeling.
- Geen ongewenste uitzaaiing van zaden.
- Zelfs hardnekkige plantenwortels kunnen niet opnieuw wortel slaan (bijv. Zevenblad oftewel Aegopodium podagraria).

De praktische set bevat twee composteer-emmers tegelijk: terwijl de volle Bokashi minstens 14 dagen "rust", zet u de tweede in werking.

Merk: EM Agriton


Kadotip!

Een origineel kado voor je verjaardag! Of om familie, een collega, lieve vriendin of vriend te verrassen. 


Levertijd

Gemiddeld 2-3 werkdagen.


Verzendkosten

Gratis verzending vanaf € 45,00 binnen NL en BE € 69,00.
Bij besteding tot € 45,00 standaard verzendkosten NL € 5,95 en tot € 69,00 BE € 8,95.


Bij vragen over onze producten of de toepassing, kunt u altijd contact opnemen.

 

© 2013 - 2024 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel