Vuurwerkangst natuurlijk middel hond Vianen

Vuurwerkangst is een onderschat probleem bij dieren die hoog sensitief zijn. Elk dier reageert anders en heeft zijn eigen stressdrempel. Tot op zekere hoogte zijn ze in staat om zelf te zorgen voor stress reductie, maar als stress overheerst en begeleiding ontbreekt, dan kan het geknal beleefd worden als een traumatische ervaring. 

Honden, katten en paarden horen en zien niet alleen vuurwerk, maar ruiken dit gevaar al op verre afstand. Bij dieren die niet goed met deze invloeden van buitenaf kunnen omgaan, is vluchtgedrag het grootste instinct dat naar boven komt. Als er geen geschikte vluchtweg is of steun ontbreekt, dan zijn er andere uitingsvormen van angst. 

Honden kunnen van angst rillen en wegkruipen in kleine ruimtes zoals kasten, onder de bank of onder het bed, overmatig blaffen, tijdelijk onzindelijk zijn, buiten niet meer hun behoefte willen doen en zelfs aan de riem continu weg willen vluchten. Door aanhoudende stress kunnen hartkloppingen, hogere bloeddruk, gespannen spieren, verkrampingen en huidklachten ontstaan. Sommige katten verstoppen zich in huis en zie je alleen even tevoorschijn komen wanneer het etenstijd is.  

Paarden zijn naast vluchtdieren ook kuddedieren en stressgevoelig voor dingen die ze niet kunnen plaatsen. Afhankelijk van het type paard, reageert het ene dier zeer onrustig in de wei en loopt zich vast in de omheining, terwijl het andere dier vuurwerk niet lijkt te deren. Veel paarden worden in deze periode op stal gehouden en gezamenlijke onrust maakt stress erger. Ongewenste gedragingen zoals weven en luchtzuigen kunnen ontstaan, evenals een verlaagde weerstand, spijsverteringsproblemen en andere lichamelijke ongemakken.

Meerdere angstige en gespannen paarden zet je liever niet naast elkaar in een box. Het kan een gunstige invloed hebben op stressgedrag om ervaren oudere paarden er tussen te zetten, zodat ze voor rust kunnen zorgen op stal. Het is verstandig om ruim van tevoren met zo'n stalwisseling te beginnen, zodat de paarden goed aan elkaar gewend zijn. Op Oudjaarsavond voelen paarden zich vaak beter op hun gemak als het licht ’s nachts aan is en de radio aan staat met rustgevende muziek.

Pas op met sederende medicatie van de dierenarts!

Voor zowel paarden als voor honden en katten zijn er sedatieve middelen verkrijgbaar om de dieren rustig te houden op Oudjaarsavond. Alprazolam, Diazepam, Vetranquil en Calmivet worden mogelijk nog steeds voorgeschreven. Het nadeel van deze medicamenten zijn de toch wel vaak voorkomende behoorlijke bijwerkingen voor het doeldier. 

Uiteraard is de keuze aan jezelf, maar ik vind het beter om andere alternatieven te kiezen dan bovenstaande belastende opties.

Vetranquil en Calmivet waarvan de werkzame stof Acepromazine is, geven nauwelijks angstremming, maar versuffen sterk. Het dier lijkt rustig en geen angst te ervaren, maar het tegendeel is waar! Diverse gedragsonderzoekers hebben vastgesteld dat Acepromazine een vergrote geluidsgevoeligheid geeft en gevaarlijke bijwerkingen kent. Vuurwerk wordt dus intenser ervaren dan zonder het gebruik van dit middel en kan angst versterken. 

Diazepam oftewel Valium is een angstremmer, die daarnaast spierverslapping geeft en spanning wegneemt. Het dier kan hiervan erg slap worden en last krijgen van spierstijfheid, afhankelijk van de dosering.

Alprazolam is een angstremmer met een aan Diazepam verwante stof, maar de sederende en spierverslappende werking is minder, zodat het dier beter aanspreekbaar is en bij lage dosering nog kan functioneren.

Er zijn 2 geregistreerde medicamenten voor dieren die alleen door dierenartsen mogen worden voorgeschreven bij acute stress en angst bij dieren, zoals bij vuurwerk. Het gaat om de werkzame stoffen Imepitoïne en Dexmedetomidine hydrochloride. Ik stel voor om eerst de bijsluiter van de producten op te zoeken en goed te lezen wat de bijwerkingen en contra-indicaties zijn. Deze middelen zijn zeker niet voor elke hond geschikt vanwege de bijwerkingen.

Minder belastende alternatieven via je dierenarts

Zylkene en Telizen
Zylkene bevat het natuurlijke Alpha-casozepine en Telizen de werkzame stof L-Theanine, die voor een ontspannen gevoel kunnen zorgen, zonder dat het dier suf wordt.

Feromonen
De geurstoffen van een DAP-spray, -verdamper, of –band lijken op de geurstoffen die een moederhond uitscheidt via haar talgklieren. Feromonen hebben een rustgevende werking, die ook op volwassen honden van toepassing kunnen zijn. Voor de kat is er een Feliway spray of verdamper met zogenaamde gezichtsferomonen. Dit zijn geurstoffen die door klieren op de wang en mondhoeken worden uitgescheiden als de kat kopjes geef, waardoor het zich op zijn gemak voelt. Met dit soort middelen moet je ruim van tevoren beginnen en ervaring leert dat de werking er van niet altijd voldoende is.

Holistische ondersteuning voorafgaande aan Oud & Nieuw

Een hond is geen robot en reageert vooral vanuit zijn instinct. Het gedrag dat wij mensen om willen buigen naar iets aanvaardbaars, is voor de hond eigenlijk totaal onhonds. Je begrijpt dat hierin veel trainingstijd gestoken moet worden met vertrouwen als basis. Wil je je hond laten wennen aan vuurwerk en zelf goed anticiperen op het gedrag, waarbij je de angst niet versterkt maar begeleidt, dan heb ik een aantal tips voor jou, die je nu al zou kunnen toepassen.

Vuurwerk CD
Sinds enige tijd zijn er vuurwerk DVD’s op de markt en kun je vuurwerk geluiden gratis downloaden met apart een bijbehorende handleiding. Honden, katten en paarden kun je leren aan vuurwerkgeluiden te wennen via een bepaald opbouwschema. Het is niet de bedoeling dat je er pas een paar weken van tevoren mee begint, maar al vroeg in het jaar laat wennen tot aan Oudjaarsavond. Ook is het mogelijk om speciale vuurwerktrainingen te volgen met je hond bij gedragskundigen via een hondenschool. 

Uitlaten
Is je hond erg bang tijdens het uitlaten in de buurt, loop dan alleen de normale ‘plas- en poep rondes’. Die rondes mogen ook korter. Beloon op stem of met iets lekkers op het moment dat je hond zijn behoefte doet. Zet geen druk op je hond, zoals verplichte oefeningetjes die normaal nooit hoeven en blijf zelf ontspannen met een vastberaden houding. 

Jouw hond kan onderweg steun bij je zoeken. Geef het dier steun door op het juiste moment gerust te stellen en er ‘te zijn’. Drukt de hond zijn gewicht tegen jouw been, blokkeer dat dan niet meteen. Een geruststellende aai is prima, af en toe wat afleiding in de vorm van spel, waarna weer verder wordt gelopen.

Mocht je in de gelegenheid zijn om dagelijks naar een vuurwerkvrij losloopgebied te gaan, zodat je hond daar ontspannen kan lopen en spelen, doe dat dan vooral. Dit kan het zelfvertrouwen vergroten en het vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam. Lijn je hond in losloopgebied gewoon aan als je er niet zeker van bent dat hij bij je in de buurt blijft. Los lopen is niet verplicht, het scheppen van vertrouwen en ontspanning wel.

Hond trekt bij geknal vuurwerk

Druk op de nek
Als je hond veel trekt en door zijn angst niet meer te bereiken is, dan is een halsband niet aan te raden. Een halsband kan volgens dr. Peter Dobias niet alleen tot nekletsel leiden, maar ook kunnen de luchtpijp of het strottenhoofd beschadigd raken. De druk op de schildklier kan zo groot worden dat deze beschadigd kan raken en tot ontstekingen kan leiden. 

De kans is aanwezig dat de bloed- en lymfestroom van en naar het hoofd worden belemmerd bij honden die een halsband om hebben en extreem trekken aan de riem. De intra-oculaire druk die ontstaat door het trekken, kan het risico op oogletsel vergroten. Het lichaam van de trekkende hond heeft veel klappen te verduren, waardoor de hond rugletsel kan oplopen en het zenuwstelsel in de voorpoten verstoord kan raken. 

Genoeg redenen om de halsband te verruilen voor een compact tuig dat veel minder belastend is. Niet te verwarren met het anti-trektuig dat ook tot blessures kan leiden. 

Ondersteuning met natuurlijke geneeswijzen
Binnen mijn werk als natuurgeneeskundig therapeut begeleid ik al minimaal in oktober extreem bange honden met TCM Tuina massage, Acupressuur, Bachbloesems en Aromatherapie. Deze combinatietherapie richt zich volgens de diagnostiek van de Traditionele Chinese Geneeskunde op een constitutionele aanpak, waarbij het emotionele onevenwicht en de daardoor ontstane lichamelijke blokkades in balans worden gebracht. Het doel is om de ongemakken die ontstaan zijn door chronische stress te verminderen en acute angstige en paniek momenten die het dier ervaart beheersbaar te maken. 

TCM Tuina massage en acupressuur
De Traditionele Chinese Geneeskunde is een holistische behandelvorm, waarbij het dier in zijn geheel wordt bekeken en niet alleen symptomatisch op een aandoening wordt gehandeld. Vanuit een uitgebreide anamnese maak ik volgens de Chinese diagnostiek een behandeling op maat.

Acupressuur hond met angst en stress

Met verschillende Tuina massagetechnieken en het beïnvloeden van acupunctuurpunten, werk ik op de meridianen, de pijnpunten en de diepere lagen van het lichaam. Verstoringen in de energiebanen worden opgeheven en op verschillende manieren lichamelijke klachten verminderd. Tuina is bij uitstek geschikt om angstige dieren vanuit de constitutie te begeleiden. 

In aanloop naar Oud en Nieuw geef ik ook handige tips mee, waarmee je je dier zelf kunt begeleiden.

Ik heb de intensieve maar prachtige 3-jarige opleiding TCM Tuina therapie voor mensen bij het gerenommeerde opleidingsinstituut Total Health Academy gevolgd. Tuina voor volwassenen en kinderen is een dagelijks onderdeel van mijn holistische praktijk in Vianen. Ook geef ik voedingsadviezen en houd me bezig met Chinese voedingsleer en Qi gong. 

De opleiding TCM Tuina en acupressuur voor honden is nog gaande. Wil je dat ik jouw dier mag begeleiden met Tuina en acupressuur, dan doe ik dat tegen een gereduceerd tarief. Ik werk dan alleen in regio Vianen.

Aromatherapie
Etherische oliën worden ook wel de natuurlijke rustgevers voor het brein genoemd en hebben nog andere mooie therapeutische eigenschappen. De combinatie oliën zijn er in ruikflesjes en kunnen ook gebruikt worden om delen van het lichaam mee in te wrijven of te masseren bij hond, paard of kind.

Ook is het mogelijk etherische olie te verdampen via een diffuser in ruimtes waar honden en paarden verblijven. Mijn advies hierbij is om bij alle toepassingsvormen dit volgens een opbouwend schema te doen, omdat de geuren sterk binnen kunnen komen bij sensitieve dieren. 

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van etherische oliën voor katten. Niet alle soorten oliën zijn geschikt. Katten missen bepaalde leverenzymen om deze natuurlijke chemische stoffen effectief om te zetten en af te breken. Een verkeerde onverdunde etherische olie die op een kat wordt toegepast, kan dan potentieel toxisch zijn.

Let wel: 1 of 2 druppels met een etherische olie die wel geschikt is voor katten en die verdund is met 50 ml basisolie heeft wel zijn nut. Evenals het verdampen van die juiste etherische olie voor katten. 

Verdampen de gehele dag door is niet aan te raden. Slechts een half uur per dag in de ochtend en de avond kan voordelen bieden voor het doel: stressvolle situaties zoals vuurwerk begeleiden. Zorg altijd dat het dier uit de ruimte weg kan. 

Bachbloesems vuurwerkangst hond zonder alcohol

Bach bloesem therapie
De echte Bach bloesem remedies die vanuit een anamnese worden samengesteld, zijn ‘passend’ op het individu, de constitutie in relatie tot het karakter en het klachtenbeeld.

Bij dieren met een rugzak en bijvoorbeeld ook bij kinderen kunnen Bachbloesems op maat goed ondersteunen. 

In aanloop naar vuurwerk adviseer ik om daar al een paar maanden van tevoren mee te beginnen. Er zijn eigenaren waarvan ik hun dier een groot deel van het jaar mag begeleiden.

Daarnaast is de Bach Rescue een inzet bij acute spannende, angstige en traumatische ervaringen, zoals onweer, vuurwerk, bezoek dierenarts, wedstrijden, shows, transport etc. De Rescue werkt niet zo diep als de Bachbloesem remedies uit anamnese, maar kan voor dat acute moment wel ondersteunen.

Aanvullende voedingssupplementen
Afhankelijk van wat nodig kan zijn voor het dier, kijk ik als eerste naar de voeding die het nu krijgt. Aanvullend kan een advies nodig zijn om bepaalde voedingssupplementen te geven, die versterkend kunnen werken op de Bachbloesem en/of aromatherapie of Tuina therapie. Dit zijn veilige voedingssupplementen die de training c.q. het leren wennen aan vuurwerk ondersteunen, zonder het dier te versuffen.

Tips voor Oudjaarsavond

 • Zorg dat je hond of kat gechipt is en houd het dier binnen.
 • Blijf thuis voor je huisdier, met name op Oudjaarsavond.
 • Neem je hond alleen mee op visite als het niet erg bang is voor vuurwerk.
 • Zorg voor een plek waar je hond of kat zich veilig voelt. Vaak geeft het dier de plek zelf al aan. Laat dit dan toe. Plaats voor de kat er eventueel een kattenbak bij in de buurt.
 • Gebruik een bench alleen als de hond of kat dit gewend is en zich er prettig in voelt. De bench is niet per definitie ‘veilig’. Het gedrag van dieren die stress en paniek ervaren in een afgesloten bench zonder toezicht, kan tot gevaarlijke situaties leiden! Het dier kan proberen zich uit de bench te wurmen, waardoor de bench ontzet kan worden. Ook gebeurt het regelmatig dat de hond in paniek zich vastbijt in de tralies en vast komt te zitten. Ontzette kaken of nog erger, een gebroken nek, kunnen een gevolg zijn.
 • Zet een CD op met rustgevende meditatiemuziek, zodat het geluid van vuurwerk minder overheerst.
 • Houd de gordijnen gesloten en laat het licht aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.
 • Zowel hond als kat hebben afleiding als er eten wordt aangeboden. Geef een licht verteerbare maaltijd iets later op de avond. 
 • Honden en katten die de gelegenheid krijgen om te kluiven, reduceren op deze wijze stress. Kluiven op een gezonde snack zoals gedroogde bullenpezen, paardenpezen, kophuid of een Woefstock heeft een positieve invloed op de serotonine stofwisseling. Extra endorfinen en enkefalinen (gelukshormonen) worden afgegeven, die zorgen voor reductie van stresshormonen, stemmingsverbetering en pijnstilling. Honden vinden een gevulde Kong vaak ook een prettige bezigheid en die kun je bijvoorbeeld vullen met geruld gehakt, cottage cheese of als je hond dat gewend is gemalen pens, koolvis of KVV.
 • Snuffelspelletjes maken lekker moe en voldaan. Een snuffelmat of eierdoosjes en daarin verstopt snoepjes zijn leuke hersenwerkjes.  
 • Slaap de nacht samen met je hond. Boven of beneden, het geeft je hond steun.
 • De beste tip vind ik de volgende: ga met je hond(en) lekker op vakantie naar een vuurwerkvrij park. Lijkt me heerlijk!

Ik wens jou en je viervoeter(s) vast gezellige feestdagen toe en vooral een rustig en ontspannen Oud & Nieuw!

Wil je een afspraak maken of heb je interesse in onze 100% natuurproducten? Neem dan snel contact op. 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.