dr. Edward Bach bloesemwater trillingen energetische balans

Dr. Edward Bach ontdekte de helende krachten van zijn bloesemremedies en werkte dat uit in geschriften en boekwerken. De werking van de bloesems koppelde hij aan de diverse soorten emoties en de daaraan verbonden klachten. 

De bloesems verdeelde hij onder in typeremedies en stemmingsremedies, zodat een bloesemremedie op de persoonlijke constitutie kon worden afgestemd. 

Zeven emotionele hoofdgroepen vormden de basis en elke emotiegroep had een aantal bloesems met specifieke eigenschappen en werking.

  1. Angst
  2. Onzekerheid
  3. Onvoldoende interesse in het heden
  4. Eenzaamheid
  5. Gevoelig voor invloeden en denkbeelden
  6. Moedeloosheid en wanhoop
  7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

De 37 planten-, bomen- en bloemensoorten plus 1 soort bronwater die dr. Bach tot aan 1936 vond, vormden de 38 Dr. Bach bloesem remedies.

De eerste reeks van 19 bloesems werd verkregen via de zonnemethode en onderverdeeld in:

12 helers 
Agrimonie, Bosrank, Cichorei, Duizendguldenkruid, Gentiaan, Hardbloem, Loodkruid, Maskerbloem, Reuzenbalsemien, Waterviolier, IJzerhard en Zonneroosje.

7 helpers
Bronwater, Eik, Gaspeldoorn, Olijf, Ruwe Dravik, Struikheide, Wijnstok.

Zonnemethode

Dr. Bach had als uitgangspunt dat de dauw die op de bloemen lag, de helende krachten van de plant absorbeerden. Hij ontwikkelde een praktische manier om zelf helende dauw te produceren, zodat hij snel aan de overstijgende vraag kon voldoen.

Op een zonnige dag werden de bloemen vroeg in de ochtend geplukt en bij thuiskomst in een grote schaal met zuiver natuurlijk bronwater blootgesteld aan de zon. De trillingen van de bloesems werden door de zon overgebracht in het bronwater.

De bloesems lagen 3-4 uur in de schaal en werden met blaadjes of takjes van dezelfde plant uit het water gehaald. Het ging niet om de bloesems zelf, maar wel om het vocht dat verschillende trillingsfrequenties bezat, waaraan een therapeutische waarde werd toegekend.

Ter conservering werd daaraan eenzelfde hoeveelheid brandy toegevoegd, zodat een krachtige moedertinctuur ontstond die voor zijn nieuwe natuurgeneeswijze kon worden toegepast.

Kookmethode

Daarna ontwikkelde Dr. Bach nog eens 19 bloesems. Paardenkastanje was de laatste bloesem die volgens de zonnemethode geprepareerd werd. 

De 18 bloesems van bloemen, bomen, struiken en heesters die in bloei stonden op het moment dat de zon niet krachtig genoeg scheen om remedies van te maken, werden vervaardigd volgens de kookmethode: 

Appel, Beuk, Den, Esp, Haagbeuk, Herik, Hondsroos, Hulst, Kamperfoelie, Kerspruim, Knop van de Paardenkastanje, Lariks, Rode Kastanje, Tamme Kastanje, Veldiep, Vogelmelk, Walnoot en Wilg.

De bloesems werden 30 minuten gekookt in zuiver water en na afkoeling gefilterd. Daarna werd er brandy aan toegevoegd en verder op dezelfde manier behandeld als bij de zonnemethode. Deze bloesems bleken vooral toepasbaar bij traumatische ervaringen. 

Vervolgens maakte dr. Bach de bekende Rescue Remedy (nr. 39), een combinatie voor noodgevallen, waarin 5 specifieke bloesems zijn samengevoegd.

Bach bloesem remedies maken deel uit van een holistische behandeling en werken op energetisch niveau. Door de trillingsfrequenties van de bloesemremedies komt de verstoorde energie weer in balans en dat brengt evenwicht op diverse vlakken. 

Dr. Edward Bach ontwikkelde een natuurgeneeswijze waar veel van zijn cliƫnten baat bij leken te hebben. Heden ten dage is de inzet van Bach bloesemtherapie nog steeds erg populair.