Aromatherapie biologische etherische olie, basisolie, hydrolaten

Aromatherapie helpt bij het onderhouden en bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid. De etherische of essentiële oliën die gewonnen worden uit geneeskrachtige planten, bomen, bloemen, kruiden en fruit geven levensenergie en dragen bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam. 

De geschiedenis van aromatherapie gaat heel ver terug. Al in 4500 v.Chr. kenden de Chinezen deze vorm van natuurgeneeswijze al. 

Die kennis werd overgebracht naar India en vond ook zijn weg naar Egypte, Griekenland en de Romeinen. De terminologie is pas echt beschreven vanaf 1928 door de Franse scheikundige René Galtefossé.

Etherische oliën hebben naast antiseptische en antivirale kwaliteiten elk hun specifieke helende eigenschappen op ons zenuwstelsel. Het inademen van de oliën door middel van verdamping heeft een diepe werking op ons psychisch evenwicht. 

Ze kunnen je gemoedstoestand positief beïnvloeden door onder meer te kalmeren, activeren, een rustige slaap te bevorderen, lust op te wekken, pijn en stress te verlichten, eetlust te bevorderen en vrolijk te stemmen.

Naast een positief effect op je brein brengen etherische oliën ook een aantal lichaamsprocessen op gang. Specifieke oliën kunnen prima ingezet worden bij lichamelijke aandoeningen en afhankelijk van de klachten bijvoorbeeld het immuunsysteem activeren, de weerstand verhogen, de hormoonhuishouding reguleren, kramp en hoest stillen, de bloeddruk stimuleren of juist omlaag brengen, de spijsvertering stimuleren of reguleren, ontgiften, slijm oplossen en het herstellend vermogen van de huid stimuleren.

De oliën blijken bij mensen –in tegenstelling tot chemische geneesmiddelen- niet achter te blijven in het lichaam, ook niet tijdens gebruik op de huid of bij inwendig gebruik (dan altijd onder begeleiding van een deskundige). In een gezond lichaam blijven ze niet langer dan 3 tot 6 uur aanwezig, terwijl een ziek lichaam daar ongeveer 14 uur over kan doen.

Via de huid, ademhaling of het spijsverteringsstelsel komen de vluchtige oliën in de bloedbaan terecht en worden in de lever verder verwerkt tot afbraakproducten. Die afbraakproducten verlaten via de urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht het lichaam.

Heb je huisdieren, verdamp dan liever geen etherische olie in afgesloten ruimtes waar honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, reptielen en vissen verblijven. Dieren hebben een zeer gevoelige reukzin en moeten de ruimte altijd kunnen verlaten.

In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, missen katten het leverenzym glucuronyl transferase, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de inhoudsstoffen uit etherische olie. Wanneer een kat frequent wordt blootgesteld aan etherische olie met een hoog gehalte aan terpenen, fenolen en cineolen, dan kunnen deze werkstoffen zich ophopen in het lichaam en voor toxiciteit zorgen. 

Hydrolaten, ook wel bloemen- of kruidenwaters genoemd, zijn voor katten en andere gevoelige dieren geschikter en hebben eveneens een geneeskrachtige uitwerking.

Gezondheid en welzijn zijn verbonden aan lichaam en geest en een goede balans bevordert de levensenergie bij mens en dier!