Biologische kokosolie Amanprana bij Botanisch in Balans Vianen

In de media en zeker ook binnen dit blog, wordt veel aandacht besteed aan de invloed van ongezonde voeding op ons lichaam. ‘Dode voeding’, geraffineerde suikers en transvetten brengen schade toe en werken ziektes in de hand. Dit is een probleem wat sterk onderschat wordt.

Voeding als medicijn

De Griekse arts  Hippokrates, die leefde van 470 tot 377 voor Christus, legde al vrij snel een verband tussen ziekteherstel en gezonde eet- en drinkgewoonten. ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’, is een bekende uitspraak van hem. Toen was de voeding nog gezond, onbewerkt, onbespoten en niet gemanipuleerd. Er bestond geen fastfood, verslavingen aan suikers, zouten en e-nummers bestonden niet.  

Het belang van whole foods

Whole foods zoals rauwkost, fruit, kiemen, verse kruiden, zeegroenten, noten, zaden en probiotica leveren enzymen, essentiële vetzuren, aminozuren, anti-oxidanten en andere belangrijke fytonutriënten die in diverse stofklassen kunnen worden ingedeeld, waaronder vitamines, mineralen, alkaloïden, bitterstoffen, glycosiden, harsen, looistoffen, organische zuren, saponinen en slijmstoffen. Deze bioactieve inhoudsstoffen hebben een positief effect op ons lichaam en komen niet voor in sterk geraffineerd voedsel. Oergranen en hoogwaardige eiwitten uit eieren, vette vis en vlees van dieren die bewogen of gevlogen hebben, zoals biologisch gevogelte en wild vormen een gezonde aanvulling op het geheel.

Superfoods

Natuurlijk zijn er mensen die geen puf hebben om dag in dag uit met verantwoorde voeding bezig te zijn en gebruiken aanvullende supplementen, ook wel superfoods genoemd. Chlorella, spirulina, acaibes, gerstegras en Manuka honing zijn daar bekende voorbeelden van, die vaak ook binnen een raw food dieet worden gebruikt. Ze leveren een gezonde dosis energie, vitamines, mineralen en aminozuren en hebben een hoog anti-oxidante werking. De laatste jaren wint ook koudgeperste biologische kokosolie als een supervoeding en natuurlijke remedie sterk aan populariteit.

Biologische kokosolie zuivere kwaliteit Amanprana

Maar verzadigde vetten zijn toch slecht?

Kokosolie heeft een bijzondere samenstelling: gemiddeld op 100 gram olie 92 gram verzadigde vetten, ongeveer 6 gram oliezuur als enkelvoudige onverzadigde vetzuren en maar 1,5 gram meervoudige onverzadigde vetzuren (MOV’s) in de vorm van linolzuur. Het lage percentage MOV's maakt deze olie zeer geschikt om in te wokken en te braden. MOV-rijke vetten zijn te instabiel om te verhitten. Tezamen met transvetten en geraffineerde oliën zijn ze mede verantwoordelijk voor hart- en vaatziektes, kanker en diabetes.

Van nature zit er in onbewerkte kokosolie een rijk percentage aan middellange keten triglyceriden oftewel MCT’s. Laurinezuur vormt daarvan de belangrijkste component. Caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur en palmitinezuur zijn ook onderdeel van MCT’s. Deze plantaardige vetten zijn gezonder dan de consumptievetten uit lange vetzuurketens ook wel  LCT’s genoemd, die micellen vormen en als vetweefsel worden opgeslagen. Het overgrote deel van onze voeding bestaat uit LCT’s van bewerkte dierlijke en plantaardige vetten en oliën. Ze worden in heel veel levensmiddelen verwerkt.

Voordelen van MCT’s

  • MCT’s worden makkelijk geabsorbeerd in de darmen en zijn direct opneembaar door het lichaam.
  • Als alternatieve energiebron helpen ze om oxidatieve stress tegen te gaan en je HDL te verhogen.
  • Zwakke en oudere individuen kunnen baat hebben bij MCT’s als energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te gaan op een inefficiënte verbranding van lichaamsvet en afbraak van spierweefsel kan worden verminderd.
  • De ketonlichamen uit MCT’s kunnen bijdragen aan een verbetering van cognitieve prestaties; ‘voeding voor de hersenen’.
  • In vet oplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten worden beter opgenomen door toevoeging van MCT’s aan de dagelijkse gezonde voeding.
  • Individuen die gevoelig reageren op vet, kunnen vaak wel goed tegen MCT’s, omdat deze de lever, gal en pancreas nauwelijks belasten.
  • Hypoglycemie en hongeraanvallen kunnen worden verminderd, doordat MCT’s bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel en daardoor ook kunnen ondersteunen bij bloedsuikerproblematiek.
  • MCT’s uit kokosolie vormen een populaire energiebron in sondevoeding als dieetbehandeling tijdens ernstige ziekte van zuigelingen, kinderen en ouderen.
  • Kokosolie heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem. Diverse studies gaven hiervan experimenteel bewijs, waarvan een recente studie onder patiënten met borstkanker suggereert dat extra vierge kokosolie de functionele status en levenskwaliteit onder borstkankerpatiënten verhoogt en bijwerkingen van de chemotherapie vermindert.
  • Kokosolie kan bijdragen aan het verminderen van tandplak.
  • Uitwendig helpt een mengsel met kokosolie als basis effectief om penetratie van zandvlooien te voorkomen.
  • Het laurine- en caprinezuur in kokosolie hebben een antimicrobiële werking (anti-viraal, anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-parasiet en anti-protozoa).
  • Kokosolie kent een positief effect op wondgenezing, met name bij brandwonden en huidinfecties.
  • Het is een fijn natuurproduct, dat zich binnen de Aromatherapie makkelijk laat mengen met krachtige essentiële oliën ter behandeling van diverse klachten.
  • Maar kokosolie is ook uiterst geschikt om je eigen natuurcosmetica of kruidenzalven mee te vervaardigen of parasietwerende mengsels om jezelf en je dier te beschermen tegen in- en uitwendige parasieten. 

Koudgeperste biologische kokosolie voor dieren

Naast alle eerdergenoemde aspecten is kokosolie gewoon ontzettend lekker. Een prima smeerbotervervanger en ook zeer geschikt voor bakken, wokken en frituren. Maar wist je dat niet alleen mensen baat hebben bij kokosolie? Honden, katten en paarden hebben er voordeel bij ter verzorging van wonden, eczeem en reacties van de huid op insectenbeten, als hoefverzorger bij droge brokkelhoeven, als vacht-, staart- en manen conditioner, als handige hulp bij inname van medicatie, na antibiotica- en ontwormingskuren, ter ondersteuning van de voeding bij darmparasieten en als goede energieleverancier bij een omschakeling naar een graanloos dieet op basis van vers vlees of minder geraffineerde suikers.

Onbewerkt, biologisch en fairtrade

Als je mij vraagt, wat is nu echt een goede kokosolie, dan vind ik Amanprana extra vierge kokosolie erg goed. Die gebruik ik al jaren en is van een zuivere kwaliteit. Door het korte verwerkingsproces kunnen ze de 100% rauwe kwaliteit garanderen. Het echte vruchtvlees wordt 24 uur lang op zeer lage temperaturen langzaam gedroogd, waardoor de enzymen behouden blijven die zorgen voor een makkelijke vertering. Binnen 48 uur is de olie koud geperst en wordt niet ontgeurd of anderszins chemisch behandeld, waardoor alle werkzame stoffen behouden blijven. Deze biologische kokosolie is fairtrade geproduceerd, heeft composteerbare etiketten en zit altijd in glas. Een plastic verpakking bevat vaak hormoonverstorende stoffen zoals xeno-oestrogenen.

Gezonde vetten zijn nodig

Vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid en we hebben ook absoluut gezonde verzadigde vetten nodig, zoals de stabiele en minder oxidatiegevoelige extra vierge kokosolie. Het fijne is dat je er geen grote hoeveelheden van hoeft te geven of nodig hebt. Als je het als aanvullend onderdeel van een gezond dieet beschouwt en afwisselt met hoogwaardige omega 3 vetzuren, dan blijft kokosolie als verzadigd vet ook echt gezond.

Referenties

  1. Is Coconut Oil Really a “Poison”? author Ty Bollinger
  2. Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 2017: 7251562.
  3. The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer's disease: potential mechanisms of action Br J Nutr. 2015 Jul 14;114(1):1-14. doi: 10.1017/S0007114515001452. Epub 2015 May 22.
  4. Antistress and antioxidant effects of virgin coconut oil in vivo Exp Ther Med. 2015 Jan; 9(1): 39–42.
  5. Efficacy of Thai herbal essential oils as green repellent against mosquito vectors Acta Trop. 2015 Feb;142:127-30. doi: 10.1016/j.actatropica.2014.11.010. Epub 2014 Nov 28.
  6. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis — A preliminary report Niger Med J. 2015 Mar-Apr; 56(2): 143–147.
  7. Coconut oil attenuates the effects of amyloid-β on cortical neurons in vitro J Alzheimers Dis. 2014;39(2):233-7. doi: 10.3233/JAD-131436.
  8. Tungiasis—A Neglected Disease with Many Challenges for Global Public Health PLoS Negl Trop Dis. 2014 Oct; 8(10): e3133 Published online 2014 Oct 30. doi:  10.1371/journal.pntd.0003133
  9. The Impact of Lipoproteins on Wound Healing: Topical HDL Therapy Corrects Delayed Wound Healing in Apolipoprotein E Deficient Mice Pharmaceuticals (Basel). 2014 Apr; 7(4): 419–432
  10. The effects of virgin coconut oil (VCO) as supplementation on quality of life (QOL) among breast cancer patients Lipids Health Dis. 2014; 13: 139.
  11. Nature helps: food addition of micronized coconut and onion reduced worm load in horses and sheep and increased body weight in sheep Parasitol Res. 2014 Jan;113(1):305-10. doi: 10.1007/s00436-013-3706-7. Epub 2013 Nov 24.
  12. Improvement of Medium Chain Fatty Acid Content and Antimicrobial Activity of Coconut Oil via Solid-State Fermentation Using a Malaysian Geotrichum Biomed Res Int. 2013; 2013: 954542.
  13. Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile J Med Food. 2013 Dec;16(12):1079-85. doi: 10.1089/jmf.2012.0303.
  14. The Effects of Virgin Coconut Oil on Bone Oxidative Status in Ovariectomised Rat Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 525079.
  15. Nutrition of the critically ill - emphasis on liver and pancreas Hepatobiliary Surg Nutr. 2012 Dec; 1(1): 25–52. doi:  10.3978/j.issn.2304-3881.2012.10.14 
  16. Coconut oil predicts a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines Asia Pac J Clin Nutr. Author manuscript; available in PMC 2012 Jan 1.
  17. Differential vulnerability of substantia nigra and corpus striatum to oxidative insult induced by reduced dietary levels of essential fatty acids Front Hum Neurosci. 2012; 6: 249.
  18. Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing Malar J. 2011; 10(Suppl 1): S11. Published online 2011 Mar 15. doi:  10.1186/1475-2875-10-S1-S11 
  19. Are certain life style habits associated with lower Alzheimer disease risk? J Alzheimers Dis. Author manuscript; available in PMC 2011 Nov 3. Published in final edited form as: J Alzheimers Dis. 2010; 20(3): 785–794.
  20. Dietary supplementation with medium-chain TAG has long-lasting cognition-enhancing effects in aged dogs Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1746-54. doi: 10.1017/S0007114510000097. Epub 2010 Feb 9. 
  21. Medium Chain Triglyceride Oil Consumption as Part of a Weight Loss Diet Does Not Lead to an Adverse Metabolic Profile When Compared to Olive Oil J Am Coll Nutr. Author manuscript; available in PMC 2010 May 21. Published in final edited form as: J Am Coll Nutr. 2008 Oct; 27(5): 547–552. 
  22. Study of the ketogenic agent AC-1202 in mild to moderate Alzheimer's disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial Nutr Metab (Lond). 2009 Aug 10;6:31. doi: 10.1186/1743-7075-6-31.
  23. Medium-Chain Fatty Acids Improve Cognitive Function in Intensively Treated Type 1 Diabetic Patients and Support In Vitro Synaptic Transmission During Acute Hypoglycemia Diabetes 2009 May; 58(5): 1237–1244.
  24. A randomized trial of classical and medium-chain triglyceride ketogenic diets in the treatment of childhood epilepsy Epilepsia. 2009 May;50(5):1109-17. doi: 10.1111/j.1528-1167.2008.01870.x. Epub 2008 Nov 19.
  25. Burn wound healing property of Cocos nucifera: An appraisal Indian J Pharmacol. 2008 Aug; 40(4): 144–146.
  26. Successful treatment of acute aluminium phosphide poisoning: possible benefit of coconut oil Hum Exp Toxicol. 2005 Apr;24(4):215-8. 
  27. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis Dermatitis. 2004 Sep;15(3):109-16. 
  28. Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men Obes Res. 2003 Mar;11(3):395-402.
  29. Effect of dietary fat source and exercise on odorant-detecting ability of canine athletes. Res Vet Sci. 2003 Oct;75(2):149-55.
  30. Nutritional considerations in Inflammatory Bowel Disease Kelly Anne Eiden, M.S., R.D., CNSD, Nutrition Support Specialist, Barnes-Jewish Hospital, St. Louis, MO. PRACTICAL GASTROENTEROLOGY • MAY 2003