De huid is het grootste en belangrijkste orgaan, die je beschermt tegen ziekte, allergenen en andere invloeden van buitenaf. Logisch dat je daar zuinig op wilt zijn, want de huid weerspiegelt je gezondheid.

Een gezond huidoppervlak voelt glad en zacht aan. Is dit oppervlak beschadigd, dan kan het er uitgedroogd, ruw, dof en verkleurd uitzien. De huidbarrière is verstoord en dat verdient dan extra aandacht.

Opperhuid (epidermis)

De opperhuid bevat geen bloedvaten en zenuwen. Het bestaat uit epitheelcellen, waarvan keratinocyten de belangrijkste cellen vormen. Keratinocyten worden in de basale laag van de opperhuid gemaakt. Deze cellen schuiven onder invloed van voortdurende celdeling vanuit die basale laag langzaam door naar boven. Uiteindelijk gaan ze over in een dode verhoornde cellaag, die ook wel hoornlaag wordt genoemd. Huidvetten (vetzuren, cholesterol en ceramiden) vormen het cement tussen de hoorncellen van de hoornlaag. Deze laag kan op plaatsen waar veel eelt wordt gevormd, zoals de voetzolen en handpalmen, extra dik zijn.

Gemiddeld vernieuwt de epidermis zich één keer per maand en is in staat om bij beschadiging of verwonding snel te herstellen. Haren en nagels bestaan uit dood hoornmateriaal en kennen hun oorsprong vanuit de diepere huidlagen.

Melanocyten oftewel pigmentcellen worden ook in de opperhuid aangemaakt en liggen tussen de cellen van de basale cellaag. Onder invloed van de zon en hormonen produceren de pigmentcellen hun pigmentkorrels, die aan de keratinocyten worden afgegeven. Het melamine uit die pigmentkorrels beschermt tegen zonlicht en bepaalt voor een groot deel de huidskleur.

In de epidermis komen ook Langerhans-cellen voor, die deel uitmaken van het immuunsysteem. Deze cellen spelen een rol bij het ontstaan van huidallergieën en hebben een functie bij het herkennen van lichaamsvreemde stoffen. Als laatste worden in deze laag ook Merkel-cellen gevormd. Het is nog onduidelijk wat ze exact doen. In combinatie met een uiteinde van een sensorische zenuw, fungeren zij in elk geval als tastzintuigreceptor.

Lederhuid (dermis)

De lederhuid vormt tezamen met cellen het ondersteunende bindweefsel (collageenvezels en elastinevezels die door fibroblasten worden aangemaakt). Het zorgt voor elasticiteit en stevigheid. Andere celtypen die in deze laag voorkomen, zijn macrofagen en mastcellen die helpen bij de afweer. De dermis bevat bloedvaten, lymfevaten en zenuwen, die een zintuiglijke functie hebben.

Onderhuids bindweefsel (subcutis)

Het onderhuids bindweefsel is voorzien van vetweefsel, bindweefselschotten en bloedvaten. Deze laag bevindt zich onder de lederhuid en verbindt de huid met de onderliggende weefsels.

Vetlaag

Onder de subcutis ligt de vetlaag die zorgt voor isolatie tegen warmte en kou. Ook heeft het een beschermende functie als stootkussen en is een energie opslagreservoir. De vetdikte die door levende vetcellen en vezelig weefsel ontstaat, kan variëren van zeer dun (ooglid) tot zeer dik op de billen en buik.

Huidaanhangels

In de huid bevinden zich talgklieren, zweetklieren, haarwortels en het nagelbed.

De huid biedt met name bescherming tegen

 • Chemische stoffen en fysische invloeden zoals zuren
 • Bacteriën, schimmels en virussen
 • Weersinvloeden zoals kou, hitte, zonnestraling
 • Pijnprikkels
 • Verwondingen
 • Stoten, schaven en druk
 • Infecties
 • Vocht en warme verlies

Andere belangrijke huidfuncties

 • Steun en vorm van het lichaam (omhulsel)
 • Vervoer van afvalstoffen
 • Het regelen van de lichaamstemperatuur
 • Vetopslag
 • De vitamine D productie
 • De voedsel- en zuurstofvoorziening
 • De zintuiglijke functie; tastgevoel, pijngeleiding en temperatuurgevoel
 • Communicatie; rood van schaamte, bleek van angst enz.

Wat vertelt je huid?

Zoals eerder geschreven, speelt de huid een belangrijke rol bij het in stand houden van welzijn. Het zegt veel over je binnenste, want gezonde darmen, een schone lever en een ontspannen lichaam zijn een weerspiegeling van een gave huid. Het is niet zo gek om bij huidproblemen de algehele levensstijl onder de loep te nemen, inclusief de basisingrediënten zoals een slechte voeding, te weinig beweging, stress en hormonale factoren, die klachten versterken.

Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen het biologische evenwicht van de huidbarrière sterk ontregelen en het lichaam extra belasten. Daar sta je misschien niet zo bij stil, maar veel cosmetische producten, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen staan bol van chemische stoffen die niet zo gunstig zijn voor de beschermfunctie van de huid.

Voordelen van Aromatherapie

Heilzame planten, bomen, kruiden, bloemen en vruchten vormen de basis van de Aromatherapie. Ze bevorderen het herstellende vermogen van de huid, voeden en verzorgen intensief. Voor de dagelijkse lichaamsverzorging is dat ideaal. 

In veel schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten vind je parabenen, ftalaten, synthetische geur- en kleurstoffen, siliconen en andere chemische stoffen. De cosmetica-grondstoffen zijn vaak verkregen uit een achtergrond van genetisch gemanipuleerde bestanddelen, gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Als je lichaam daar dag in dag uit mee in contact komt, is dat op de lange duur mogelijk niet erg gezond.

Zoek je gezonde alternatieven voor de dagelijkse schoonmaak en verzorging van mens of dier? Het is hartstikke leuk om je eigen natuurlijke producten te maken op basis van Aromatherapie. Je draagt ook nog eens bij aan een minder belastend milieu!

Wil je dat ik iets voor je maak? Neem dan gerust contact met mij op voor de mogelijkheden op dit gebied.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een (dieren)arts.