De geschiedenis van de aromatherapie als onderdeel van de kruidengeneeskunde gaat heel ver terug naar minstens 4500 v.Chr. in China. Er bestonden vele voor die tijd beroemde boekwerken over geneeskrachtige stoffen uit kruiden, aromatische planten, dierlijk materiaal en mineralen. Die kennis vond zijn weg naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen.

In 1922 werd door archeoloog en egyptoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen het vrijwel ongeschonden graf van de Egyptische Farao Toetanchamon gevonden, met daarin ruim 3500 zeer intacte kunstvoorwerpen. Die voorwerpen waren opgestapeld in krappe ruimtes en het was duidelijk te zien dat door de tijd heen grafrovers hun slag hadden geslagen. Ondanks dat de papyri, sieraden en kostbare oliën al geroofd waren, vond Carter wel een groot aantal andere voorwerpen, waaronder het wereldberoemde gouden gezichtsmasker dat in het Egyptisch Museum in Caïro te bewonderen is. Er werden ook spullen gevonden die tijdens de balseming van Toetanchamon zijn gebruikt, waaronder geurpotjes, harsen en een flacon zwarte komijnolie.

Door de eeuwen heen is de kruidengeneeskunde met daarin verweven ook het gebruik van harsen, oliën en kruiden nooit weg geweest en zeer goed gedocumenteerd. Het was duidelijk dat zowel mensen als dieren er in gevallen baat bij hadden. Elk continent en elk land heeft zijn eigen cultuur. Ook nu nog zijn er landen zoals China en India die de moderne geneeskunde in ziekenhuizen combineren met onder meer acupunctuur, Ayurvedische massages, Tuina massages, kruidengeneeskunde en het gebruik van etherische oliën.

De terminologie van de aromatherapie is in Europa pas echt beschreven vanaf 1928 door de Franse scheikundige René Galtefossé. De kennisboeken zijn heden ten dage zeer goed wetenschappelijk onderbouwd en afgestemd op medicinale aromatherapie. Het is duidelijk dat aromatherapie meer is dan een geurtje.   

In Nederland heeft de aromatherapie als vorm van complementaire zorg een prominente plaats ingenomen in een aantal reguliere zorginstellingen en ziekenhuizen. Aromatherapie heeft zich bewezen in de zorg voor mensen en dieren. Veel natuurgeneeskundig therapeuten, holistisch werkend dierenartsen en natuurartsen werken er mee.

Gezondheid en welzijn zijn verbonden aan lichaam en geest en een goede balans bevordert de levensenergie bij mens en dier!

© 2013 - 2022 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel