Sorteer op

Chocolade is giftig voor honden en katten

Tijdens de feestdagen zijn we al snel geneigd om allerlei lekkernijen op tafel te zetten, zoals chocolade. Honden en katten lusten dit ook graag, maar het is niet gezond voor ze. 

Een grondstof van chocolade is cacao en dit bevat de alkaloïden stoffen theobromine en cafeïne. Deze stoffen kunnen moeilijk door de lever van hond en kat worden afgebroken. Afhankelijk van de dosis cacao die in chocolade is verwerkt, het gewicht van het dier en de hoeveelheid chocolade die het dier opgesnoept heeft, kunnen binnen ca. 1 tot 12 uur na opname verschijnselen optreden variërend van rillen, braken, diarree, epileptische aanvallen, rusteloosheid, incoördinatie, trillingen, snelle hartslag, hartritmestoornissen, benauwdheid en acute alvleesklierontsteking. Soms kan het de dood tot gevolg hebben.Chocolade giftig voor honden en katten

Als uw hond of kat ongemerkt chocolade heeft gegeten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de chocolade vanuit de darmen opgenomen wordt in het lichaam. Braken voorkomt opname. Gebruik hiervoor niet het zeer gevaarlijke advies om zout achterop de tong te leggen, waardoor het dier automatisch gaat braken. Zoutvergiftiging is een groot risico en een dier kan hierdoor overlijden. 

De beste remedie is te voorkomen dat uw dier chocolade te pakken krijgt. Heeft het toch die kans gezien, bel dan meteen uw dierenarts die kan helpen om uw dier op een verantwoorde manier te laten braken en indien nodig verdere behandeling in te zetten.

Voorkomen is beter dan genezen.

Botanisch in Balans wenst u en uw huisdier hele fijne Paasdagen toe!

Geschreven op 3-4-2021 door Sandra Hoogendoorn-Willemse

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

© 2013 - 2023 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel