Is het niet te koud voor honden met deze vries temperaturen?
Die vraag krijg ik geregeld en is niet eenduidig te beantwoorden. Dat ligt aan het ras, type vacht, ondervacht dikte, wat het dier al gewend is aan dagelijkse activiteit in de buitenlucht, weerstand, leeftijd, type voeding etc.etc.
Windhonden bijvoorbeeld hebben geen onderhuidse vetlaag en met deze kou kunnen ze zichzelf moeilijker op temperatuur houden, waardoor ze sneller afkoelen in vergelijking met andere rassen. Een jasje om tegen koude, sneeuw, wind en regen te beschermen kan dan heel nuttig zijn. Ook andere rassen met een korte vacht, oudere of zwakke dieren, die duidelijk laten merken dat ze het koud hebben door te rillen en te bibberen, hebben daar baat bij. Kleine honden hebben meer moeite om zich door een dikke laag sneeuw heen te worstelen en als ze een lange vacht hebben, blijven daar veel sneller sneeuwkklonten aan hangen.
Naast beschermjassen zijn er ook sokken, schoentjes en laarzen in de handel voor honden. Het ligt een beetje aan jezelf wat je echt nuttig vindt en of dat past bij de activiteiten van je hond.
Blijf in beweging
Aankomende week kan de temperatuur oplopen naar maar liefst -13 graden Celsius. Trekt de wind daarbij aan, dan kan de gevoelstemperatuur veel hoger zijn. Voor honden die dat niet gewoon zijn en weinig buiten komen, is dat extreem koud en heb je in notime een hond met bevriezingsverschijnselen. Let vooral ook op met jonge pups. Ze zijn niet van suiker, maar als jonge pups langer dan 20 minuten per uitlaatronde buiten zijn en alleen maar rustig wandelen, dan houden ze zichzelf niet echt goed warm. Kunnen ze zich vrij bewegen door lekker te rennen, dan is het lichaam beter in staat om de temperatuur te regelen. Blijf dus vooral in beweging met zo'n hondje en sta niet te lang stil.
Veilig los daar waar het echt kan
Wanneer de temperaturen onder -5 graden Celsius zijn, dan wandel ik met de honden alleen in beschutte gebieden waar we weinig wind vangen. Ze hebben hun dagelijkse beweging in de natuur hard nodig en uiteraard is dagelijkse beweging in de buitenlucht ook fantastisch voor mezelf! Dat zorgt voor een goede weerstand en prima conditie.
Ozzy, de oudste van bijna 5 jaar is een waterrat en heeft een verstandig denkvermogen. Hij weet instinctief dat het water nu ijskoud is en ook bevroren kan zijn. Reageert goed op mijn aanwijzingen om niet het water in te gaan. Bij onze puber Jason van nu 11 maanden is dat een ander verhaal. Hij luistert al aardig goed als hij van de lijn is, maar dit is een echte waterrat. Onverschrokken, nergens bang voor en gaat verder dan de grenzen. Hij heeft geleerd dat hij op bepaalde plekken in het bos het water in mag, maar nu de sloten zijn dichtgevroren snapt hij niet altijd de aanwijzingen om op de kant te blijven. Voor zijn eigen veiligheid heb ik hem liever in een comfortabel tuigje met de lange lijn er aan. Zo ben ik er zeker van dat hij niet onverwachts naar de grotere watertjes stiert, waar nu ook de meerkoeten en eenden naast de open wakken op het ijs zitten. Dit is een hond die meteen handelt vanuit jachtinstinct en zou zo het ijs op rennen, met alle gevolgen van dien. Hij mag los rennen daar waar er goed overzicht is en ver van bevroren waters met watervogels af.
Dagelijkse verzorging van voetzooltjes en de huid
Na elke wandeling droog ik de hondenpootjes goed af en haal eventuele sneeuwklompjes weg uit de voetzooltjes, tussen de teentjes, de bevedering van poten en de buik. Ook knip ik de haren tussen de voetzooltjes weg, zodat er minder sneeuwklompjes aan blijven kleven.
De voetzooltjes verzorg ik dagelijks met de Botanisch in Balans Aroma Skin-comp. Dit natuurlijke product heeft van nature eigenschappen om de huid te versterken, te voeden en te beschermen. De Skin-comp is ook een fijn product om op het neusvlak te smeren. Door de vrieskou en inwerking van de wind is dit ook een gevoelige plek, evenals de binnenkant van opstaande oren met weinig haar.
Die verzorging is belangrijk om er voor te zorgen dat het neusvlak niet schraal wordt en de voetzooltjes niet gaan barsten onder invloed van pekel, koude en opgevroren sneeuw. Gebarsten voetzooltjes zijn erg pijnlijk en ik vermijd waar mogelijk de gepekelde straten, bruggetjes en fietspaden. Ook is het afdrogen van die poten belangrijk, zodat ze geen overtollige pekel oplikken tijdens een poetsbeurt. Dat is niet zo gezond voor de honden.
Hoe herken je een hond die het koud heeft?
Vertoont je hond onderstaande symptomen in extreme mate, dan is het raadzaam om in te grijpen:
- Rillen en bibberen
- Pootjes optrekken
- Blessuregevoelig, struikelen (pezen/spieren)
- Mijdt contact, is teruggetrokken in zichzelf
- Zwakke hartslag
- Ademhalingsproblemen
Bevriezingsverschijnselen
Wanneer er sprake is van bevriezingsverschijnselen, dan is dat een gevolg van het negeren van bovenstaande signalen en echt tijd voor levensreddende actie:
- Bleke en blauwe huid tot rood en gezwollen
- Pijnlijk gelaat, waaronder oren en neusvlak
- Pijnlijke voetzooltjes, poten, punt staart en balzak bij reuen
EHBO
Is het noodzaak eerste hulp te verlenen, dan kan het onderstaande dierenartsadvies helpen:
- breng de hond naar een windvrije omgeving
- check de lichaamstemperatuur: lager dan 37 graden Celsius is METEEN naar een dierenarts!
- bij 37 graden is het nodig om de hond in een warme deken te wikkelen en in een warme ruimte te leggen (niet tegen een verwarming)
- wrijf de hond rustig droog en warm met een handdoek om de bloedsomloop te stimuleren
- voer de warmte geleidelijk op door het lichaam te blijven masseren of
- door een warme kruik in een handdoek tegen de hond aan te leggen
- Is het dier goed bij bewustzijn, dan mag het iets warms drinken (bijvoorbeeld lauwwarm water vermengd met een kloddertje honing of druivensuiker)
- Is de temperatuur boven 37.8 graden, dan mag je alles weghalen, maar het dier wel in de warme ruimte laten
- ondertussen heb je contact gezocht met een dierenarts die je door dit proces heen kan begeleiden!!
Dierenarts
Onderstaande telefoonnummers zijn nuttig om in je mobiel te hebben staan:
- telefoonnummer dierenarts (ook op vakantie!)
Mocht je hond ernstige onderkoelingsverschijnselen vertonen, dan is het belangrijk om meteen terecht te kunnen en je hond verantwoord te begeleiden tot aan het dierenartsbezoek. Ook als je op vakantie bent met je hond, is goed voorbereid het halve werk. Dat begint bij het vinden van een 24-uurs dierenarts waar je terecht kunt in geval van nood.
- 112 alarmnummer
Niet alleen voor ons mensen, maar ook als je hond door het ijs is gezakt en geen verdere hulp voorhanden is. Ze schakelen de plaatselijke brandweer in, zodat je hond verantwoord uit het ijs gehaald kan worden.
Laten we de winter vooral zien als extra plezier voor menig hond en baas. Het leven is al beladen genoeg, al blijft het natuurlijk wel belangrijk om goed op problemen in te spelen.
Heel verstandig gaat de combi behendigheid / gehoorzaamheidstraining deze week niet door.
Mijn honden hebben al een paar dagen de tijd van hun leven. Ze eten hun dik bevleesde karkassen buiten in de sneeuw, spelen in het witte goud en ik geniet wanneer ik hen zo zie genieten.
Geschreven op 9-2-2021 door Sandra Hoogendoorn-Willemse
Botanisch in Balans - Natuurproducten voor mens & dier
Holistische praktijk
https://www.botanischinbalans.nl/
Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer.
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.