Sorteer op

Paardenbloem, vergeten groente en helend kruid

Paardenbloem is onmisbaar in een verse voeding voor honden EN voor jezelf, omdat het zoveel waardevolle voedingsstoffen bevat. Ook en misschien wel juist als je brokken, blikvoer of gestoomd voer geeft aan je hond, kan paardenbloem van meerwaarde zijn ter aanvulling op het geheel.

Vanaf half maart vind je dit levende goud - de Latijnse naam voor paardenbloem is Taraxacum officinale - vast ook in jouw natuur. Paardenbloem is eetbaar en je kunt het gehele plantje plukken van schone gronden. Verwerk er niet teveel van voor de hond, want het heeft een hoog ontgiftende werking. Globaal op 500 gram verse groentemix vind ik vier plantjes met bloemen, blad en wortel in een mix voor mijn grote honden meer dan voldoende. En blijft er nog meer dan voldoende over voor de vlinders en de bijen.Paardenbloem voor honden

Bron van anti-oxidanten en voedingsstoffen

Ook voor jezelf is paardenbloem super gezond en goed te verwerken in salades, oliën, soepen, warme gerechten en zelfs in wijn.

Dit kleine plantje met zijn gouden kop is een bommetje vitamine A, C, K, B's EN het belangrijke vitamine E in zijn geheel natuurlijke staat. Het is tevens rijk aan o.a. vetzuren, slijmstoffen, looistoffen, enzymen, bevat de mineralen ijzer, calcium, magnesium, kalium, selenium, silicium, mangaan en de wortel is inuline-rijk. Inuline is een belangrijk vezel dat de gezonde bacterieflora ondersteunt in de darmen.

Pro-vitamine A

Paardenbloem is zeer rijk aan belangrijke antioxidanten die celschade en oxidatieve stress in het lichaam kunnen verminderen. Het antioxidant Bètacaroteen is een pro-vitamine A dat belangrijk is voor de celcommunicatie en het afweersysteem. Het verhoogt de huidweerstand en speelt een rol in bescherming van de huid tegen UV straling van de zon. Bètacaroteen is ook belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling, de voortplanting, het gezichtsvermogen, gezonde botten, voor het bloed en de opbouw van RNA.

Honden zijn in staat om Bètacaroteen in de darmen om te zetten naar vitamine A. Echter, jonge dieren en honden met schildklierfalen hebben veel moeite om van Bètacaroteen bruikbaar vitamine A te maken. Katten zijn daar helemaal niet toe in staat. Ook kan medicatie zoals antibiotica de opname van vitamine A afremmen.

Retinol, actief vitamine A

De beste vorm van vitamine A is Retinol en dat is de actieve vorm van deze in vet oplosbare vitamine, die het lichaam meteen kan benutten. Retinol zit alleen in dierlijke bronnen, zoals lever, rauwe melk, boter, eigeel, orgaanvlees, vis, schelpdieren en levertraanolie.

Polyfenolen

Paardenbloem bevat ook andere antioxidanten die polyfenolen worden genoemd. Met name de bloem is rijk aan deze polyfenolen met gunstige eigenschappen om op celniveau het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Wanneer teveel oxidatieve schade in het lichaam ontstaat, kan dit leiden tot degeneratieve ziekten.

Helende eigenschappen

Paardenbloem eetbare kruiden hond mens
Deze bijzondere wilde plant bezit krachtige helende eigenschappen en is een goede inzet bij onder meer leveraandoeningen, spijsverteringsproblemen, blaas- en nierproblemen, problemen met het bewegingsapparaat en bij problemen waarbij hart en longen betrokken zijn. 

Het maken van een elixer, infusie, maceraat, decoct, tinctuur of extract zijn volgens de traditionele kruidengeneeskunde mogelijkheden voor dat helende doel. Paardenbloem wordt ook verwerkt in producten voor huidheling en in verzorgingsproducten.

 

Bij Botanisch in Balans holistische praktijk voor mens & dier maken we graag gebruik van paardenbloem in Spagyriek-middelen en binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ben je geïnspireerd door dit korte blog en wil je experimenteren met paardenbloem bij ziekte van jou of je dier? Doe dat dan niet, maar laat je begeleiden door een natuurgeneeskundige.
 

Geschreven op 28-03-2022 door Sandra Hoogendoorn-Willemse

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van (dieren)arts of therapeut.

© 2013 - 2022 Botanisch in Balans holistische praktijk en natuurproducten voor mens en dier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel