Food for thought

Waarom we verse voeding zo belangrijk vinden -> Food for thought

Sinds 2003 hebben we ervaring met zelf samengestelde voeding BARF/NRV, KVV en Koken voor de hond volgens de TCM Vijf Elementen voedingsleer. Onze eerste twee Golden Retrievers hadden vanwege hun ziektes, mede veroorzaakt door brokvoeding en vaccinaties, erg veel baat bij deze natuurlijke voedingsmethodes. Die ommezwaai naar een soortgerichte voeding passend op hun systeem, was een weg naar gezondheid waarmee ze stokoud mochten worden. 

Waarom verse voeding zo belangrijk is bij Botanisch in Balans VianenWe gaan er vanuit dat onze huidige Golden Retrievers hierop ook zo goed blijven floreren. Onze oudste reu van 4,5 ten tijde van dit schrijven begin november 2020 lust eigenlijk ook niets anders, dus instinctief weet hij mogelijk wat het beste voor 'm is. Hij is gespeend op voornamelijk rauwe voeding, kreeg vanaf 8 weken gecombineerde KVV en B.A.R.F. maaltijden en rond 2,5 maand volledige B.A.R.F. maaltijden. 

Inmiddels is hij door de Raad van Beheer officieel gescreend op heupen en ellebogen en is HD-vrij en ED-vrij. Ook de wervels en gewrichten van nek en rug zien er prachtig uit. In het algemeen is hij kerngezond, nooit ziek, geen worminfecties en ook niet vatbaar voor vlooienmanifestaties. 

Ons tweede reutje is op schrikkeldag 29-02-2020 geboren en groeit uit tot een gezonde en sterke jonge blom. Hij kwam uit een nest van nog 8 pups en heeft gezonde ouders. Ook hij is afgespeend op voornamelijk rauwe voeding en alle pups zijn getiterd vanuit het nest. Hij is een voldaan BARF-er en floreert heel goed.

Titerbepaling vanuit het nest ->> Zo FIJN

Titerbepaling houdt in dat gekeken wordt in hoeverre er nog maternale immuniteit van de moeder aanwezig is bij de pup. Wanneer de maternale immuniteit niet meer aanwezig is, dan pas heeft het zin om te vaccineren. De vaccinatie zal in veel gevallen dan ook meteen aanslaan. Met titerbepaling voorkomen we teveel belasting op het nog prille immuunsysteem en werken we geen vaccinatieschade in de hand. Het is fijn dat fokkers zich zo bewust zijn van de waarde van een gezonde natuurlijke rauwe voeding en titerbepaling vanuit het nest. En nog fijner is het dat er inmiddels heel veel dierenartsen in Nederland zijn die op een kundige manier werken met de 2 soorten sneltesten die er zijn. Titerbepaling kan op elke leeftijd en voor volwassen honden hoeft dat in principe om de 3 jaar. Dat scheelt een hoop belasting extra op hun systemen.

Wij vinden 'Wat je zelf maakt is echt het beste'

Kant en klaar 'compleet' rauw voer met toevoeging van ongezonde premixen, gedroogde groentevlokken of iets van dien aard geven we niet. We maken echte groentemixen, kruiden-, kiem- en zadenmixen, fruitprutjes van bessenfruit en geven voedzame eieren, natuurlijk jodium uit zuivere en biologisch gecertificeerde Ascophyllum nodosum, algen, kefir en imkerhoning als bijvoeding. Naast een goede kwaliteit dik bevleesde karkassen, orgaanvlees, spiervlees, vis, prooidieren of een goede samenstelling gemalen rauwe voeding zonder premix. We voeren zoveel mogelijk biologisch, scharrel en wild met een achtergrond. Als dat niet altijd voorhanden is, dan is dat niet rampzalig wanneer er toch nog sprake is van kwaliteit.

Veel voedingsaanpassingen mogelijk

Er is zoveel mogelijk op het gebied van verse voeding. Zelf samengestelde rauwe voeding met bevleesde karkassen als calciumbron, gemalen botmixen om aan zelf samengestelde voeding toe te voegen of een calciumsupplement. Als een dier moeite heeft met het kauwen of verteren van botten, dan is de voeding zelf malen met een goede vleesmolen een prima optie. Ook is het mogelijk om voor hond en kat deels of volledig te koken om aan te passen op ziekte, aangevuld met gekookte groentes en/of een vitamine- en mineralenpreparaat, aanvullende aminozuren, enzymen en probiotica.

Verse voeding is ook een optie wanneer een dier een 'eiwitallergie' heeft. In veel gevallen is het een samenhang van meerdere factoren waar met aanvullende natuurgeneeskunde, supplementen en een (semi)eliminatiedieet goed op ingespeeld kan worden. De kwaliteit er van is zoveel beter en je 'weet' voor zover mogelijk wat je voert. 

Natuurlijk zijn er mensen die andere keuzes maken en geen zin hebben in al dat gedoe. Gewoon een praktisch KVV geven waarop hun hond (of kat of fret) het over het algemeen ook prima op doet, al dan niet in combinatie met brok. Voedingsaanpassingen naar een wens of noodzaak zijn altijd mogelijk en er zijn KVV's op de markt die goed hebben nagedacht over de samenstelling en daarop analyseren.

Honden die geen rauw kunnen verdragen, hebben vaak wel baat bij fabrieksmatige gestoomde voeding of een combinatie met brok. En natuurlijk zijn er honden die blijvend op brok staan, al dan niet vanuit een visie dat 'vegetarisch' een weg naar gezondheid is.

Realiseer je dan dat het in die omstandigheden vaak noodzaak is om de voeding te optimaliseren met supplementen. Juist ook wanneer er al ziekte speelt.

Gewoon goed en eerlijk informeren

Door de jaren heen hebben we inmiddels veel fokkers wegwijs gemaakt en heel veel baasjes van (zieke) dieren mogen helpen op het gebied van vers voeren, het maken van menu's voor BARF/NRC of 'koken voor de hond', orthomoleculaire ondersteuning en natuurlijke geneeswijzen. Pups en kittens groeiden gezond op en nu nog steeds genieten verschillende DNA veranderingen rauwe voedin versus brok honddieren op hun oude dag van zelf samengestelde rauwe voeding, KVV of een zelf gekookte maaltijd. 

Het maakt ons verder niet uit wat iemand voert of wil voeren. We houden geen competitie en we houden ons niet bezig met 'kampen' of het bewust creëren van verdeeldheid. Daar hebben we geen enkel belang bij en willen dan ook niet onterecht in zo'n hoek gedrukt worden.

Wel informeren we met wetenschappelijke onderbouwing wat er mis is met die brokken. Eenzelfde vergelijking die we kunnen maken bij mensen als ze dagelijks patat en ander junkfood eten. Op celniveau brengt dit nogal wat teweeg en draagt uiteindelijk niet bij aan gezondheid, maar aan verzwakking op verschillende fronten. En ja, dit is de nieuwe science onderbouwd in gedegen opleidingen door humaan artsen, nutritionisten en dierenarts-nutritionisten. Vanuit een passie dragen we dit uit, want het is belangrijke informatie die direct met het 'vak' voeding te maken heeft.

Meerdere mogelijkheden in die weg naar gezondheid

Mensen komen hier voor onafhankelijk voedingsadvies en wij adviseren dan de meest 'passende voeding' voor hun situatie en helpen om met gezonde verse toevoegingen en suppletie die oxidatieve stress in het lichaam van het dier te verminderen, de vertering te verbeteren, de lever en de darmfora te ondersteunen. 

Darmen en immuunsysteem

De afgelopen jaren is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat rauwe voeding op het systeem van honden op meerdere vlakken een positieve uitwerking lijkt te hebben. Recent heeft Universiteit Helsinki een onderzoek gepubliceerd: 'The Effect of Atopic Dermatitis and Diet on the Skin Transcriptome in Staffordshire Bull Terriers'.

In dit onderzoek werd in kaart gebracht wat voor invloed voeding heeft op de genexpressie en het metabolisme van pups en opgroeiende jonge honden. In vergelijking met de brok gevoerde groep, bleek de genexpressie van rauw gevoerde honden veel minder belast. Het lijkt erop dat de Aangeboren immuniteit van de rauw gevoerde groep beter functioneert en op celniveau verminderde oxidatieve stress aanwezig is ten opzichte van de brok gevoerde groep. Rauwe voeding kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van overgevoeligheden en een verstoorde immuniteit, waarbij onder meer die huid betrokken is. 

'Vroeger' wisten ze die negatieve effecten blijkbaar al

Dr. Ian Billinghurst, een bekende Australische dierenarts die verschillende boeken heeft geschreven, vertelde in de jaren 90 al dat brokvoeding één van de veroorzakers is van te vroege degeneratieve ziekten. Een andere bekende Australische dierenarts, dr. Tom Lonsdale, schreef dit ook toen al in zijn boeken en maakt zich nog steeds druk om de belangen achter die brokkenindustrie, die volgens hem weinig met gezondheid van doen hebben.

Steeds meer onderbouwde wetenschap

Bekende uitspraken van hen beiden tijdens lezingen en seminars zijn dat brokvoeding belastend is en tot ziekte leidt. Het zou volgens dr. Ian Billinghurst vier tot vijf generaties duren om de negatieve effecten van brok eruit te fokken. Al die jaren tot aan nu heeft Billinghurst in samenwerking met collega's en wetenschappers onderzoek gedaan naar de belasting van soortongeschikte voeding en andere invloeden van buitenaf op het systeem van honden.

Zijn bevindingen heeft hij in zijn nieuwe boek Pointing the Bone at Cancer verwerkt. Sinds kort is dit boek ook in Nederland aan te schaffen bij Mediaboek. Zeer interessant om te lezen, evenals de seminars die hij geeft voor dierenartsen en andere professionals wereldwijd.

Onze honden zijn ook betrokken bij een aantal onderzoeken. We hopen hiermee bij te kunnen dragen aan langdurige projecten die betrekking hebben op de genexpressie, het microbioom van de darmen en het immuunsysteem. Het is voor ons wel duidelijk dat soortgerichte voeding belangrijk is en dat het grote meerwaarde heeft om pups vanuit het nest erop te spenen. Die effecten vind je niet alleen terug in de epigenetica, maar zijn mogelijk ook van invloed op vererving. Hypothetische wetenschap is hierover al gaande en dat is gewoon erg boeiend. 

Voeding als complementaire behandeling

We besteden veel tijd aan kennisverwerving en gedegen opleidingen gegeven door artsen, orthomoleculaire artsen/therapeuten en dierenarts-nutritionisten, zodat we onze professionaliteit kunnen waarborgen en u verantwoord van dienst kunnen zijn. Want we willen tenslotte dat ook u en uw dier jarenlang van elkaar mogen genieten, in volle gezondheid.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vraag over rauw voeren en darmgezondheid. Hopelijk geeft dit een beetje inzicht in waarom we doen wat we doen en voeren wat we voeren. Zonder een ander iets op te dringen, maar wel te belichten waar het bij ons om draait.

Geschreven op 3-11-2020 door Sandra Hoogendoorn-Willemse

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

© 2013 - 2021 Botanisch in Balans | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel