In balans met Chlorella

Chlorella is een eencellig zoetwateralgje boordenvol gunstige bestanddelen, waaronder natuurlijke vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en een hoog percentage chlorofyl. Dit groene micro-algje komt van nature voor in rivieren en meren van Zuidoost Azië. De Aziatische bevolking ziet Chlorella als een zeer rijke voedselbron, een superfood’. Landen als China, Japan, Korea en Taiwan zijn de voornaamste leveranciers. Tegenwoordig wordt chlorella in speciale kweekvijvers gecultiveerd en verzameld. Na het droogproces wordt het Chlorella Vital Greens superfoods bij Botanisch in Balansvermalen tot een fijn groen poeder en vaak tot een tablet geperst.

Een waardevol supplement

De krachtige eigenschappen van dit bijzondere groene algje maakt het een waardevol supplement voor mens en dier. Je kunt het als aanvulling op de dagelijkse voeding gebruiken in een onderhoudsdosering of als reinigingskuur in het voor- en het najaar.

Wetenschappelijk is aangetoond dat chlorella een enorme levenskracht, groeikracht en zelfherstellend vermogen heeft. De bestanddelen lijken een ondersteunende werking op de nieren, de lever, de hersenen, de huid en de algehele spijsvertering te hebben.
De anti-oxidanten hebben mogelijk als lange termijn aanvulling een anti aging effect. Er zijn ook onderzoeken bekend waarbij Chlorella mogelijk een positieve invloed heeft op cognitieve degeneratie, het energieniveau en zuivering van het bloed. 

Chlorella bevat kleine concentraties van de celkern bestanddelen Chlorella Growth Factor (CGF). De speciale glycoproteïnen uit CGF hebben een opbouwende werking op het immuunsysteem en kanker remmende eigenschappen. De kerncomponenten DNA en RNA (nucleïnezuren) spelen onder meer  een rol bij ontwikkeling en groei en hernieuwing van lichaamsweefsels. Chlorella bezit antibacteriële, antifungale en antivirale substanties die goed zijn voor de darmflora en het glutathion gehalte in het lichaam. Het glutathion antioxidant-systeem is één van de belangrijkste cellulaire beschermingsmechanismen dat betrokken is bij detoxificering, immuunversterking en anti-oxidatie. Chlorella bevat een aanzienlijke hoeveelheid chlorofyl  en wordt gezien als één van de grootste schoonmakers en ontgifters van de natuur.

Chlorella en bewerkte voeding

Dr. Robert Turesky, professor bij het Department of Medicinal Chemistry van de University of Minnesota, maakt zich al een tijdje terecht zorgen over ongezonde stoffen in de bewerkte voeding van mens en dier. Hij doet veel wetenschappelijk onderzoek op dat gebied. Heterocyclische amiden zijn carcinogene stoffen die vrijkomen bij het bakken, grillen of frituren van vlees. Als je daar dag in dag uit teveel van binnen krijgt, is dat erg ongezond.

Wist je dat deze kankerverwekkende stoffen ook in veel brokken zijn aangetroffen? Dr. Turesky heeft in samenwerking met zijn universiteit een pilot-studie verricht op 16 honden. Volgens hem is er een hypothetisch verband tussen de gevonden kankerverwekkende stoffen in brok en de positieve haartesten met dezelfde stoffen bij 14 van de 16 onderzochte honden. Van de twee honden met de minste carcinogene stoffen uit de haaranalyse, was er 1 hond die geen brok at.

Ook Acrylamides zijn carcinogene stoffen die vrijkomen bij het op hoge temperaturen bewerken van zetmeelrijke koolhydraten. Wil je deze stoffen zoveel als mogelijk vermijden, dan is het een goed idee om zuinig te zijn met friet, koffie, brood, ontbijtgranen, koekjes, crackers en chips. Een overload aan bewerkte plantaardige koolhydraten met veel zetmeel vind je vaak terug in diervoeding.

Fit met chlorellaAls jouw  huisdier dag in dag uit dezelfde brokvoeding eet, kan het zomaar zo zijn dat het meer ongezonde stoffen binnen krijgt, dan wij mensen. Diverse holistische dierenartsen zijn van mening dat het regelmatig geven van Chlorella aan je hond of kat goed is. Het chlorofyl kan bescherming bieden tegen de nadelige gezondheidseffecten van het op hoge temperaturen bewerken van voeding. Chlorella vinden zij ook nuttig wanneer er teveel belasting op het systeem is ontstaan door chemische vlo en teek bestrijding, ontwormmiddelen, vaccinaties, medicatie en andere veroorzakers van lichaamsvervuiling. Indien nodig kun je de opname van chlorella bevorderen met een enzymen complex.

Wat vind ik van chlorella?

Ik vind Bloem Vital Greens een goed superfood ter aanvulling op ons voedingspatroon en dat van onze dieren. Het is een puur en eerlijk merk met Taiwanese Chlorella vanwege de zuivere vorm. Met name dieren in de groei en senioren kunnen baat hebben bij dit kleine algje.

Het zelf samengestelde BARF menu van onze inmiddels 1-jarige Golden Retriever bevat van nature alles wat hij nodig heeft, inclusief wat Chlorella. Net als onze vorige gouden vrienden, vindt ook hij zijn ‘snoepje’ heel erg lekker.

Ozzy eet wekelijks vuile pens of boekmaag met daarbij gepureerde groentes of kiem-en kruidenmixen, waaraan chlorella is toegevoegd. In de maag van grasetende herbivoren zitten enzymen die cellulose af kunnen breken en verbeteren de opname van algen. Mogelijk heeft kefir ook deze eigenschappen en op andere dagen krijgt onze hond bij het vlees en de karkassen gefermenteerde groentes….met chlorella. De tabletjes zijn ook heel geschikt om als tussendoortje te geven.

Chlorella zie ik als gezond toetje op het geheel. Ik geef het vrijwel nooit als ontgiftingskuur aan mezelf of onze honden, maar altijd in periodes in een onderhoudsdosering. Dan blijft Chlorella voor mij en mijn dieren gezond!

 

 

Geschreven door Sandra Hoogendoorn

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer.
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

Gebruikte referenties:

  1. Antiaging Magic of Chlorella – dr. Clarence Harding DVM in The Veterinarian’s Guide to Natural Remedies for dogs
  2. Chlorella For Dogs: Help Your Dog Detox With This Green Machine – Dogs Naturally Magazine
  3. Kidney Disease In Dogs – dr. Jeannie Thomason thewholedog.org
  4. DeAnn J. Liska, Chad M. Cook et al. Maillard reaction products and potatoes: have the benefits been clearly assessed? Food Sci Nutr. 2016 Mar; 4(2): 234–249.
  5. Lee I, Tran M, Evans-Nguyen T et al. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environ Toxicol Pharmacol. 2015 Jan;39(1):441-6.
  6. Mahender K, Tasneem F et al. Evaluation of antiangiogenic and antiproliferative potential of the organic extract of green algae chlorella pyrenoidosa. Indian J Pharmacol. 2013 Nov-Dec; 45(6): 569–574.
  7. Miyazawa T et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. J Oleo Sci. 2013;62(11):873-81.
  8. Lee YJ, Hong YJ, Kim JY, Lee KW, Kwon O. Dietary Chlorella protects against heterocyclic amine-induced aberrant gene expression in the rat colon by increasing fecal excretion of unmetabolized PhIP. Food Chem Toxicol. 2013 Jun;56:272-7. doi: 10.1016/j.fct.2013.01.028. Epub 2013 Mar 1.
  9. Jui-Jen Chang et al. Assembling a cellulase cocktail and a cellodextrin transporter into a yeast host for CBP ethanol production. Biotechnol Biofuels. 2013; 6: 19.
  10. Gu Dan et al. Biomonitoring the cooked meat carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo [4, 5-b] pyridine in canine fur. Journal of agricultural and food chemistry 60.36 (2012): 9371-9375.
  11. Skjånes K, Rebours K, Lindblad P. Potential for green microalgae to produce hydrogen, pharmaceuticals and other high value products in a combined process Crit Rev Biotechnol. 2013 Jun;33(2):172-215. doi: 10.3109/07388551.2012.681625. Epub 2012 Jul 6. Review.
  12. Knize M, Salmon C, Felton J. Mutagenic activity and heterocyclic amine carcinogens in commercial pet foods. Mutat. Res. 2003; 539:195–201.
  13. Turesky R, Le Marchand L. Metabolism and biomarkers of heterocyclic aromatic amines in molecular epidemiology studies: lessons learned from aromatic amines. Chem. Res. Toxicol. 2011; 24:1169–1214.
  14. Merchant RE1, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.
  15. Scientist Accidentally Discovers a Possible Culprit in the Growing Incidence of Cancer – interview Dr. Robert Turesky en dr. Karen Becker
  16. Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk – National Cancer Institue
  17. Acrylamide volgens ESFA
  18. Using Microbial Enzymes to Convert Grass to Ethanol – University of Maryland
  19. http://www.research.umd.edu/sites/default/files/documents/brochures/biofuel-science.pdf

 

© 2013 - 2018 Botanisch in Balans | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we de review sites die op onze linkenpagina staan vermeld. Het is mogelijk dat deze sites cookies plaatsen voor een juiste werking. Als je in onze webshop shopt, dan zie je vaak een kortingsvoordeel verschijnen op je scherm. Dit wordt door Shopboost geregeld. Shopboost maakt gebruik van (tracking) cookies en scripts, die ook geplaatst worden door derden. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.