Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst is een onderschat probleem bij dieren die hoog sensitief zijn. Elk dier reageert anders en heeft zijn eigen stressdrempel. Tot op zekere hoogte zijn ze in staat om zelf te zorgen voor stressreductie, maar als spanning en angst overheersen en begeleiding ontbreekt, dan kan het beleefd worden als een traumatische ervaring.

Stress bij honden, katten en paarden

Honden, katten en paarden horen en zien niet alleen vuurwerk, maar ruiken dit gevaar al op verre afstand. Bij dieren die niet goed met deze invloeden van buitenaf kunnen omgaan, is vluchtgedrag dan het normale instinct dat naar boven komt. Is er geen geschikte vluchtweg of ontbreekt de steun van het baasje, dan zijn er andere uitingsvormen van angst.

Paard winter stressHonden kunnen van angst rillen en wegkruipen in kleine ruimtes zoals kasten, onder de bank of onder het bed, overmatig blaffen, tijdelijk onzindelijk zijn, buiten niet meer hun behoefte willen doen en zelfs aan de riem continu weg willen vluchten. Sommige katten verstoppen zich in huis en zie je alleen even tevoorschijn komen als het etenstijd is. En weer andere dieren kiezen er voor om gewoon tijdelijk niet meer te eten.

Paarden zijn naast vluchtdieren ook kuddedieren en spanningsgevoelig voor dingen die ze niet kunnen plaatsen. Afhankelijk van het type paard, reageert het ene dier zeer onrustig in de wei en loopt zich vast in de omheining, terwijl het andere dier vuurwerk niet lijkt te deren. Ondanks dat paarden van oorsprong buitendieren zijn, worden ze vanaf het najaar vaak op stal gehouden en gezamenlijke onrust maakt stress erger. Dit kan leiden tot ongewenste gedragingen zoals weven, luchtzuigen, stal trappen, schrikkerigheid en verzet tijdens het rijden.

Het kan een optie zijn om van nature zeer onrustige paarden en pony's niet naast elkaar in een box te zetten, maar -indien mogelijk- af te wisselen met ervaren oudere dieren, waaraan ze al gewend zijn. Zij kunnen voor rust zorgen op stal. Staldieren voelen zich vaak beter op hun gemak, wanneer 's nachts een zwak licht brandt en de radio zachtjes aan staat met rustgevende muziek. Onze ervaring leert dat als je je paard nu al zo af en toe aan deze situaties laat wennen, dit in de nacht van de jaarwisseling een routine is geworden. 

Als ze in hun routinematige situaties de gelegenheid hebben om regelmatig (veilig en vuurwerkarm) buiten te lopen en ontspannende bakritten te maken, dan dragen ook deze vormen van ontspanning bij aan het reduceren van stress. 

Lichamelijke klachten

Bij langdurige stress produceren de bijnieren teveel cortisol, waardoor uiteindelijk door bijnieruitputting ook ernstigere lichamelijke klachten kunnen ontstaan, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk, gespannen spieren, verkrampingen, huidklachten, luchtwegklachten, spijsverteringsproblemen, een wisselende bloedsuikerspiegel en verzwakking van het algehele immuunsysteem. 

De makkelijkste weg is vaak niet gezond

Nog steeds schrijven dierenartsen bij vuurwerkangst en andere angstvormen antidepressiva en sedatieve middelen voor,  zoals benzodiazepine, acepromazine en clomipramine hydrochloride. Afhankelijk van de extreme paniek van het dier en het risico op verwonding van zichzelf of een ander, kan dit soms ook nodig zijn.

Uiteraard is de keuze aan jezelf, maar ik vind het beter om andere alternatieven te kiezen, omdat deze stoffen zeer nare bijwerkingen kunnen geven en extra belastend zijn voor onder meer nieren, lever en hart. Voordat je aan dergelijke middelen begint, is het verstandig om bloedonderzoek te laten verrichten op deze orgaanfuncties. Er zijn diverse omstandigheden waarbij je dit soort middelen beter niet kunt geven aan je dier, dus lees vooraf de bijsluiters (ook voor menselijk gebruik) goed. 

 • Diazepam is een angstremmer, die spierverslapping geeft en spanning wegneemt. Het dier kan hiervan erg slap worden en last krijgen van spierstijfheid, afhankelijk van de dosering.
 • Alprazolam is een angstremmer, waarbij de sederende en spierverslappende werking minder is, zodat het dier beter bij de wereld blijft.
 • Acepromazine geeft geen angstremming, maar versuft sterk. Het dier lijkt rustig en geen angst te ervaren, maar het tegendeel is waar!
  Diverse gedragsonderzoekers hebben vastgesteld dat Acepromazine een vergrote geluidsgevoeligheid geeft en gevaarlijke bijwerkingen kent. Vuurwerk wordt intenser ervaren en de angst juist versterkt, dan wanneer je dit middel niet zou gebruiken. 

Wat je nu al kunt doen om jouw maatje te helpen

Het instinctieve angst- en vluchtgedrag van jouw maatje wil je ombuigen naar iets menselijks, waarbij je de angst niet versterkt maar begeleidt. Dat snapt zo'n dier niet, dus je begrijpt dat hierin veel trainingstijd gestoken moet worden met vertrouwen als basis. Tovermiddelen bestaan niet, maar er zijn wel voedingssupplementen met eigenschappen om gerust te stellen en angst te verminderen. Je kunt met je dierenarts diverse alternatieven bespreken. 

Bach bloesem remedies bij vuurwerk

Een ultieme trainingshulp waarmee ik vaak positief resultaat zie, zijn Dr. Bach bloesem remedies. Deze persoonlijke bloesems stem ik af op de constitutie, het karakter, de geestelijke onbalans en eventuele lichamelijke ongemakkenBachbloesems vuurwerk.

Bach bloesems zijn een natuurlijke inzet bij acute en chronische stress, bekende en onbekende diepliggende angsten, onverwerkt trauma, nervositeit, onrust en spanning voor wedstrijden, bezoek dierenarts, transport, verlies dierbare, scheiding moeder en kroost, onweer, vuurwerk etc. Vooral bij dieren met een al bestaand rugzakje, raad ik aan om in aanloop naar Oud & Nieuw al vanaf begin november met Bachbloesemtherapie te beginnen.  

De bekende Rescue remedie kan ingezet worden bij angstgevoelens, paniek en traumatische ervaringen van acute aard. 

Aromatherapie

Specifieke etherische of essentiële oliën met kalmerende eigenschappen zijn binnen de aromatherapie een therapeutische inzet voor mens en dier ten tijde van geestelijke disbalans. Je kunt de olie bij toepassing op de huid mengen met een neutrale basis- of massageolie en hiermee jouw lichaam of die van je hond of paard masseren. Bij een hond worden de oliën opgenomen via de huid van de voetzooltjes, de oksels, de oren en de liezen. Less is more, gebruik maar een paar druppeltjes in een sterk verdund mengsel, behandel niet alle genoemde huidoppervlakken in één keer en houd rekening met de gevoelige neus die geuren intensief beleeft.  Smeer zo'n mengsel nooit zomaar zonder advies op katten. 

Bij paarden worden de oliën snel via de neus opgenomen als ze op de borst worden aangebracht. Daarnaast kun je een ontspannende en aardende etherische olie verdampen in een grote ruimte waar je paard verblijft. Bij honden en katten gebruik je geen etherische olie om te verdampen! Een rustgevende spray op basis van hydrolaten is voor hen beter. Wil je gebruik maken van Aromatherapie? Doe niet zomaar iets. Ik ben Bachbloesem- en Aromatherapeut en ik informeer je graag over de mogelijkheden, al dan niet via een persoonlijk consult.

Natuurlijke voedingssupplementen

In het assortiment van Botanisch in Balans vind je de natuurlijke voedingssupplementen van PUUR, Phytonics en Dorwest , die gerichte extracten en verdunningen van kruiden, vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren bevatten voor een ontspannen dier. Deze middelen hebben geen versuffende werking.

Vuurwerk CD

Sinds enige tijd is er een vuurwerk CD op de markt om honden, katten en paarden via een bepaald opbouwschema te leren wennen aan vuurwerkgeluiden. Eigenlijk zou in eerste instantie het baasje ‘opgevoed’ moeten worden en dus veel over gedrag en het lezen van kalmerende signalen af moeten weten, alvorens de CD toe te kunnen passen in de praktijk. angst voor vuurwerkHierover wordt wel uitleg gegeven, maar het verkeerd interpreteren of fout toepassen er van, kan er voor zorgen dat een individuele training zonder goede begeleiding niet het gewenste resultaat geeft.

Afhankelijk van het karakter van het dier, de mate van angst en ervaring van de eigenaar, kan het wenselijk zijn om dan individuele begeleiding te vragen bij een goed aangeschreven gedragskundige.

Praktische tips om je hond te begeleiden

Uitlaten
Als je hond erg bang is tijdens het uitlaten in de buurt, loop dan alleen de normale ‘plas en poep rondes’. Beloon op stem of met iets lekkers op het moment dat je hond zijn behoefte doet. Zet geen druk op de hond, zoals verplichte oefeningetjes die normaal nooit hoeven en blijf zelf ontspannen met een vastberaden houding.

De hond kan onderweg steun bij jou zoeken. Geef steun door het op het juiste moment gerust te stellen en er ‘te zijn’. Drukt de hond zijn gewicht tegen jouw been, blokkeer dat dan niet meteen. Een geruststellende aai is prima, af en toe wat afleiding in de vorm van spel, waarna weer verder wordt gelopen.

Wil je handvaten hebben in het begeleiden van je trekkende hond? Dan kan deze video je misschien ook helpen.

Mocht je in de gelegenheid zijn om dagelijks naar een vuurwerkvrij losloopgebied te gaan, zodat je hond daar ontspannen kan lopen en spelen, dan biedt dat weer wat zelfvertrouwen en het vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam.

Ben je er niet zeker van dat je hond bij je in de buurt blijft, dan is aangelijnd wandelen heel ok. Los lopen is niet verplicht, het scheppen van vertrouwen en ontspanning wel.

Druk op de nek
Als je hond veel trekt en door zijn angst niet meer te bereiken is, dan is een halsband niet aan te raden.

Een halsband kan volgens dr. Peter Dobias niet alleen tot nekletsel leiden, maar ook kunnen de luchtpijp of het Hond vuurwerk angststrottenhoofd beschadigd raken. 

De druk op de schildklier kan zo groot worden dat deze beschadigd kan raken en tot ontstekingen kan leiden. De kans is aanwezig dat de bloed- en lymfestroom van en naar het hoofd worden belemmerd bij honden die trekken aan de riem. De intra-oculaire druk die ontstaat door het trekken, kan het risico op oogletsel vergroten.

Het lichaam van de trekkende hond heeft veel klappen te verduren, waardoor de hond rugletsel kan oplopen en het zenuwstelsel in de voorpoten verstoord kan raken.

Genoeg redenen om de halsband te verruilen voor een compact tuig dat veel minder belastend is, niet te verwarren met het anti-trektuig dat ook tot blessures kan leiden.

Wat te doen met Oud en Nieuw voor hond en kat?

 • Zorg dat je kat of hond gechipt is en houd het dier binnen.
 • Blijf thuis voor je huisdier, met name op Oudjaarsavond laat je die niet alleen.
 • Neem je hond mee op visite als het niet erg bang is voor vuurwerk.
 • Zorg voor een plek waar je hond of kat zich veilig voelt. Vaak geeft het dier de plek zelf al aan. Laat dit dan toe. Plaats voor de kat er eventueel een kattenbak bij in de buurt. 
 • Gebruik een bench alleen als de hond of kat dit gewend is en zich er prettig in voelt en laat het deurtje open. Gestresste dieren in een afgesloten bench zonder toezicht kunnen zich ernstig verwonden bij pogingen om uit te breken!  
 • Zet de radio en/of tv aan, zodat het geluid van vuurwerk minder overheerst.
 • Houd de gordijnen gesloten en laat het licht aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.
 • Zowel hond als kat hebben afleiding als er eten wordt aangeboden. Geef een licht verteerbare maaltijd iets later op de avond. 
 • Honden en katten die de gelegenheid krijgen om te kluiven (blijf dan altijd in de buurt), reduceren op deze wijze stress. Kluiven heeft een positieve invloed op de serotonine stofwisseling, waardoor o.a. ook extra endorfinen en enkefalinen worden afgegeven, die zorgen voor reductie van stresshormonen, stemmingsverbetering en pijnstilling. 
 • Honden vinden een gevulde Kong vaak ook een prettige bezigheid en die kun je bijvoorbeeld vullen met geruld gehakt, gestoomde voeding, gemalen KVV, gemalen spiervlees of koolvis. 

Hou het vooral ook voor jezelf lekker luchtig en ontspan! Misschien nog wel de beste tip. Ga er samen met je dier een paar dagen tussenuit naar een vuurwerkvrije omgeving. 

Goede jaarwisseling!

 

 

Geschreven door Sandra Hoogendoorn

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

© 2013 - 2018 Botanisch in Balans | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we de review sites die op onze linkenpagina staan vermeld. Het is mogelijk dat deze sites cookies plaatsen voor een juiste werking. Als je in onze webshop shopt, dan zie je vaak een kortingsvoordeel verschijnen op je scherm. Dit wordt door Shopboost geregeld. Shopboost maakt gebruik van (tracking) cookies en scripts, die ook geplaatst worden door derden. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.