Natuurlijke vlo en teek middelen

Heb je maandagavond 13 februari 2017 ook de uitzending van Tros Radar gezien over het omstreden conventionele middel tegen vlooien en teken, met de werkzame stof fluralaner? Het is bij de dierenarts als kauwtablet en in pipetvorm voor honden en katten te verkrijgen.natuurlijk vlooienmiddel

Fluralaner in vogelvlucht

Fluralaner is een systemisch insecticide en acaricide met een onmiddellijk en aanhoudende vlo- en tekendodende werking gedurende minstens 12 weken. Deze werkzame stof verspreidt zich via het bloed en wordt in hoofdzaak in vetweefsel opgeslagen, stapelt zich in de lever, nieren en spieren. Fluralaner is moeilijk door het lichaam af te breken en als het middel elke drie maanden opnieuw wordt aangeboden, blijft dit gif zich stapelen. Belangrijke ontgiftingsorganen zoals nieren en lever kunnen het daardoor erg moeilijk krijgen en diverse ziekteverschijnselen kunnen ontstaan. Dat een gifbelasting van de hersenen niet kan worden uitgesloten, is wel duidelijk. Fluralaner heeft bij dieren die daar gevoelig voor zijn een negatief effect op het centrale zenuwstelsel.

Bij de inzet van dergelijke middelen wordt vaak vergeten om de hond of kat alsnog na te kijken op vastgezogen teken. Het middel werkt alleen als teken en vlooien in de huid bijten. Een vastgezogen dode teek laat niet vanzelf los. De kop blijft gewoon lange tijd in de huid zitten. Huidontstekingen kunnen dan het gevolg zijn.

Ernstige bijwerkingen

Het is zorgwekkend dat meerdere honden en katten reacties hebben op dit middel. Helaas blijven deze reacties niet beperkt tot de in de bijsluiter vermelde algemene milde klachten. Dat is zelfs bij een eerste behandeling al gebleken.

In de Radar uitzending werd vermeld dat epileptische toevallen één van de meest voorkomende ernstige bijwerkingen zijn. Daardoor zou de bijsluiter moeten worden aangepast. Baasjes van inmiddels overleden honden met heftige neurologische verschijnselen kwamen aan het woord.  

Binnen de Nederlandse en buitenlandse Facebook groepen die over het middel met fluralaner gaan, zijn de afgelopen jaren wereldwijd niet te tellen meldingen gemaakt van zwaar zieke dieren met lever- en nierfalen, vergiftigingsverschijnselen, verlammingsverschijnselen, niet te stoppen toevallen, hartfalen en dieren die plots zijn overleden door onbekende oorzaak. Mede door de bekendheid via social media, radio en tv, leggen de eigenaren een link naar fluralaner.

Aangezien ik vooral de gezondheid van dieren wil waarborgen, vind ik het belangrijk om huisdiereigenaren alert te houden. Ook omdat er steeds meer dierenartsen (inclusief onze dierenarts) zijn die de uitwerking van dit middel zeer zorgwekkend vinden en het ook niet meer adviseren of verkopen.

Neem het serieus

Ik vind dat we ons hier niet voor af moeten sluiten, want het lijkt wereldwijd al vanaf de introductie van dit conventionele middel sinds eind 2013 een echt probleem. Degenen die er het meeste belang bij hebben, proberen juist om de problematiek af te zwakken. Als blijkt dat ook Golden Retrievers van verre vrienden het slachtoffer zijn geworden, dan komt het voor mij ineens wel heel erg dichtbij. Al dat verdriet, de frustratie en het niet gehoord worden.

Werken natuurlijke alternatieven?

Dnatuurlijke vlo en teek preventiee afgelopen week kreeg ik naar aanleiding van deze media-aandacht meerdere vragen van bezorgde baasjes of natuurlijke middelen echt werken. Ik heb onder meer geleerd voor kruidengeneeskundige en aromatherapeut. Vanuit deze interesses, houd ik me nu ruim 13 jaar bezig met natuurlijke parasietenbestrijding bij mijn dieren. Mijn persoonlijke ervaring is dat het niet nodig is om mijn dieren te belasten met werkzame gifstoffen die de gezondheid direct kunnen schaden. Het komt hier dan ook niet voor dat klakkeloos zonder aanleiding dergelijke giftige middelen worden ingezet ‘ter preventie’. Die strikte beslissing vloeit voort uit een zeer negatieve ervaring met een  conventioneel middel met een andere werkzame stof die ‘slechts’ via de huid werd ingegeven. Daarnaast werk ik niet mee aan resistentie.

Een goede weerstand is belangrijk

Wat ik vind, wederom vanuit mijn ervaring, is dat een goede weerstand begint bij een natuurlijke rauwe voeding. Voeding die aansluit bij het carnivore spijsverteringssysteem van honden, katten en fretten. Een klein percentage van deze natuurlijke voeding bestaat uit zaden, kiemen en kruiden die op natuurlijke wijze beschermen tegen inwendige en uitwendige parasieten. Weerstand is bepalend voor het wel of niet doorbreken van parasitaire infecties en het indirect ziek worden van dieren. Door de jaren heen zijn vlooienplagen, tekeninvasies en worminfecties dan ook nog nooit voorgekomen. Ontlastingonderzoek door een goed lab is voor mij een prima alternatief voor het conventioneel ontwormen.

Reinigingskuur in de lente

Gemiddeld 1x per jaar en dat altijd in maart, krijgen onze honden een reinigingskuur Drainage Compositum zodat het lichaam weer geleidelijk kan aansterken. De voorjaarskruiden uit deze kuur stimuleren het lichaam om de afvalstoffen uit te scheiden, die zich gedurende de winterperiode hebben opgestapeld. Een ‘schoon’ systeem zorgt er voor dat een dier minder gevoelig wordt voor allerlei invloeden van buitenaf. Eventuele andere behandelingen slaan aansluitend dan ook veel beter aan.

Reinigen kost energie en een reinigingskuur wordt in onderstaande situaties afgeraden:

  • tijdens dracht of lactatie
  • na een bevalling
  • bij dieren die erg ziek zijn
  • vlak voor of te snel na een operatie
  • bij medicijngebruik
  • bij ondergewicht
  • in periodes van stress
  • bij aandoeningen van chronische aard altijd in overleg met een (holistisch) dierenarts/therapeut

Regelmatig checken

Bij strenge winters zijn teken minder actief, maar bij zachte winters kun je verwachten dat ze bij de eerste mooie voorjaarsdagen steeds actiever worden. Aangezien onze leefomgeving zeer tekenrijk is, kijk ik puber Ozzy dagelijks na. Het voordeel van Golden Retrievers is dat je alles op hun lichte vachten ziet. Als er een vlo of teek over de huid of door de vacht heen marcheert, zal het mij dan ook meestal meteen opvallen en ze verwijderen.

Vachtonderhoud

Wist je dat kattenvlooien in 85% van de gevallen de boosdoeners zijn van een daadwerkelijke vlooieninfectie bij honden? Regelmatig vachtonderhoud vind ik belangrijk in de strijd tegen vlooien en teken. Het ene ras heeft daar meer zorg bij nodig dan het andere. Een vlooienkam kan elke hond met vacht wel gebruiken. Ik haal hiermee zowel vlooien als teken uit de vacht. Een vlo klem ik tussen mijn nagels en druk ik kapot. Een pot water met zeepsop en daar de vlo in deponeren, werkt ook goed.

In de zomermaanden was ik mijn hond eens een keer extra met een natuurlijke shampoo. De speciale formule uit De Groene Os Go Vlo Kruidenshampoo heeft huid en vacht herstellende eigenschappen en houdt nare beestjes op een afstand. Deze shampoo is ook fijn voor honden en katten met atopische aanleg.

Natuurlijke sprays en druppels

Al onze kant en klaar verdunde middelen met etherische oliën vind ik fijn in gebruik. Een lichte voorkeur heb ik voor Espree Outdoor spray, Officinalis Lavendel spray, Basilicum spray en STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie. Niet specifiek om vlooien het leven zuur te maken, want die zijn vrijwel nauwelijks tot niet aanwezig. Wat ik merk bij het gebruik van deze producten door de tijd heen, is dat het aantal teken echt drastisch is afgenomen. Soms loopt er een teek over de vacht die sloom reageert en zich niet meteen aan de huid hecht. Ik haal de teek uit de vacht, stop het tussen een dubbelgevouwen plakbandje en gooi het dan buitenshuis in de kliko.Teken verwijderen bij honden en katten

De sporadische teek die zich wel weet te hechten, haal ik er zo snel mogelijk uit met de handige Teken Verwijder Kaart. Alcohol en andere middeltjes om een vastgezogen teek eerst mee te verdoven voordat je deze verwijdert, zijn sterk af te raden! Een mogelijk besmette teek die zich in het nauw gedreven voelt, kan gaan braken en eventuele bacteriën in de huid brengen. Wees gerust, gelukkig is niet elke teek besmet met tekenziektes en gevaarlijk. Dieren worden ook niet altijd ziek door een besmette teek.

Uit recent Duits onderzoek is bekend dat meerdere muggensoorten gevangen op 42 verschillende locaties in Duitsland het Borrelia DNA bij zich droegen. Echter, is het nog niet wetenschappelijk aangetoond dat een mens daadwerkelijk geïnfecteerd is door een mug. De hypothese is dat naast teken ook bloedzuigende insecten mogelijk besmettingsbronnen kunnen zijn (bron: Pubmed Occurrence of Borrelia burgdorferi s.l. in different genera of mosquitoes (Culicidae) in Central Europe.  2016 Mar;7(2):256-63).

Wat doen etherische oliën?

Het gebruik van Aromatherapie is meer dan een geurtje. De werkzame bestanddelen uit etherische oliën, basisoliën, maceraten en hydrolaten worden verkregen uit planten, bomen, bloemen en vruchten. Wanneer de geur van etherische olie via de neus wordt ingeademd, vormt de reukzenuw (nervus olfactorius) een verbinding tussen de neus en de hersenen. Deze reukzenuw is de eerste hersenzenuw die uit de hersenen ontspringt, met uitlopers in de neusholte. Zijn functie is het ontvangen van geur via de neus, geurmoleculen registreren, filteren en verder transporteren naar de hersenen. De reukzin is dan ook het meest basale instinct en rechtstreeks verbonden met één van de oudste delen van de hersenen, het limbisch systeem en de rest van de hersenen. Het limbisch systeem is onderverdeeld in de Amygdala, Cingulate cortex, Fornix, Hippocampus en de Hypothalamus. Dit zeer complexe systeem is betrokken bij emoties, herinneringen, geheugen, leren, motivatie en seksueel gedrag.

Lavendel voor katten vlooienpreventieBij de beleving van emoties en het ophalen van herinneringen spelen geuren een zeer belangrijke rol. Het limbische systeem registreert het voorkomen van geurmoleculen. In de hersenen komen als reactie hierop chemische stoffen vrij die inwerken op het zenuwstelsel en het lichaam ook fysiek beïnvloeden. De geuren van etherische oliën kunnen een individu geestelijk ontspannen of juist stimuleren. Ze nemen binnen de aromatherapie een belangrijke plaats in bij het behandelen van onder meer depressie, vermoeidheid, stress en burn out.

Dit maakt meteen de therapeutische waarde duidelijk en is het beroep aromatherapeut er niet voor niets. De juiste etherische oliën kunnen de geestelijke en fysieke gesteldheid verbeteren. Ze nemen onder meer een belangrijke plek in bij wondheling.

In tegenstelling tot conventionele geneesmiddelen, blijken etherische oliën het menselijk lichaam vrij snel te verlaten middels de urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht. Gemiddeld verblijven ze dan in een gezond lichaam 3 tot 6 uur en in een ziek lichaam circa 14 uur.

Geurbeleving bij dieren

Een hondenneus is extreem veel beter ontwikkeld, dan die van een kat of paard. Niet voor niets is het spreekwoord ‘een hond ‘ziet’ met zijn neus'. Als je dit doortrekt naar de mens, dan stelt onze reukzin ten opzichte van deze drie diersoorten maar weinig voor.

Honden en paarden kunnen de geuren van etherische oliën in het algemeen heel prima verdragen en goed afbreken. Katten hebben daarentegen moeite met specifieke etherische oliën die een hoog percentage fenolen, ketonen of terpenen bevatten. Zij missen bepaalde leverenzymen om deze natuurlijke chemische stoffen effectief om te zetten en af te breken. Een verkeerde onverdunde etherische olie die op een kat wordt toegepast, kan dan potentieel toxisch zijn.

Aan onze natuurlijke vlo en teek producten voor huid en vacht zijn basisoliën, aqua en emulgatoren toegevoegd om de etherische oliën mee te mengen tot een verdunning. De basisoliën voeden huid en vacht, maar vinden hun weg niet in de bloedbaan. De etherische oliën bestaan daarentegen uit zeer kleine moleculen, waarvan het mogelijk is dat ze niet alleen via de slijmvliezen, maar ook diep in de huid doordringen. Via de haarvaten kunnen ze dan in de bloedsomloop terecht komen.

Nu snap je dat het bovenstaande verhaaltje over wat zuivere etherische oliën doen best belangrijk is. Honden, katten en paarden reageren veel sensitiever dan wij mensen. Door verkeerd gebruik van producten met etherische olie kan het zenuwstelsel bij gevoelige dieren overreageren. Soms gaat dat gepaard met milde klachten en heel soms zijn de klachten heftiger. Dat is dan ook de reden dat je op een rustige manier moet laten wennen aan geschikte producten op basis van aromatherapie. Wil je een natuurlijk geurscherm creëren en nare beestjes op een afstand houden, dan kan ik stellen dat de merken in ons assortiment garant staan voor kwaliteit.  

Ook vind ik het fijn om op basis van gerichte Aromatherapie samenstellingen te maken, waarvan de geuren aansluiten op het individu. Hierbij gebruik ik alleen die geuren die aansluiten op een positieve geurbeleving, omdat een mens of dier daar zelf naar toe trekt.

Wondermiddelen bestaan niet

Om dan terug te komen op de vraag: 'Werken natuurlijke middelen ook echt?' Het gehele plaatje aan verzorging werkt voor mij jarenlang heel prima. Van gezonde voeding, goed vachtonderhoud, de inzet van natuurlijke vlo- en teekmiddelen tot aan het gebruik van 100% onverdunde etherische oliën als toevoeging aan het wasmiddel en om mee Natuurlijjke vlo en teek preventieschoon te maken.

Er is een wereld van verschil in het op natuurlijke wijze aanpakken van af en toe een paar teken en vlooien of dat je te maken hebt met een regelmatig terugkerende vlooienplaag, die indirect een lintworminfectie in stand houdt. Naast resistentie door teveel gebruik van conventionele middelen, liggen ook mogelijke bijwerkingen op de loer. Ik zou het dan belangrijk vinden om te werken aan de constitutie van mijn dier en het roer drastisch omgooien.

Dit is geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaringen. De komende periode gaat wederom uitwijzen hoe het met de constitutie van mijn jonge blonde vriend gesteld is en of mijn holistische visie stand houdt. Ik verwacht zo van wel.

Referenties

Pubmed publicaties Aromatherapie

 

Geschreven door Sandra Hoogendoorn

Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de mening en ervaring van de blogger weer. 
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van dierenarts of therapeut.

© 2013 - 2018 Botanisch in Balans | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we de review sites die op onze linkenpagina staan vermeld. Het is mogelijk dat deze sites cookies plaatsen voor een juiste werking. Als je in onze webshop shopt, dan zie je vaak een kortingsvoordeel verschijnen op je scherm. Dit wordt door Shopboost geregeld. Shopboost maakt gebruik van (tracking) cookies en scripts, die ook geplaatst worden door derden. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.