Bergamotolie bij burnout en depressie

Binnen mijn werk als natuurgeneeskundig therapeut heb ik regelmatig te maken met cliënten die door omstandigheden niet goed in hun vel zitten en kampen met ziekte. Met de Aromatherapie en Tuina massage kan ik op het moment van behandelen direct iets voor ze betekenen. Naast deze gerichte therapievormen geef ik indien nodig voedings- en beweegadviezen mee. Methodes die gericht zijn op geestelijke en lichamelijke balans.

Wat veel mensen niet weten, is dat de geuren van etherische olie een bijzondere invloed hebben op het welzijn van de geest. De geuren worden via de ingeademde lucht en de reukzin opgenomen en via het limbische systeem in onze hersenen beïnvloeden ze onze psyche. Etherische olie is heel krachtig tijdens massages en wordt ook direct via de huid en de bloedcirculatie opgenomen. Er zijn binnen de Aromatherapie veel toepassingen mogelijk bij mens en dier. Massages, verdampen, zalven en mengsels voor op de huid, sprays ter bescherming tegen vlooien, shampoos, oorlotions en nog veel meer. De oliën bezitten heilzame eigenschappen en zijn een prima ondersteuning bij lichamelijke en geestelijke klachten. 

De kracht van Bergamot

In de winter is de kans op een burn out, oververmoeidheid en negatieve gedachten groter en hebben direct invloed op ons functioneren. Eén van de etherische oliën die daarop kan inspelen, is Bergamot.

Bergamotolie wordt uit de groen-gele schil van de bijna rijpe bergamotvrucht geperst. De geur is fris, zoet en fruitig. De Bergamot is een kleine boom die tot 5 meter hoog kan worden, met ovale bladeren en witte, zoet geurende bloemen. De vruchten zijn rond tot peervormig en hebben als ze rijp zijn een gele kleur. De boom wordt voornamelijk gekweekt voor zijn etherische olie en komt van oorsprong voorin het zuiden van Italië en in Ivoorkust.

De belangrijke bestanddelen van Bergamotolie zijn:

Esters -> linalyl acetaat 20-60%, geranyl acetaat
Monoterpeenalcoholen -> linalol tot 20%, nerol, geraniol
Monoterpenen -> limoneen 11-30%, pineen, myrceen
Furocoumarines, bergapteen (0,4%)

Prettige verdampingsolie

De dominantie eigenschappen van deze fruitige olie zijn anti-depressief en een kalmerende werking bij angst en onrust. Minder dominant zijn de antiseptische en antivirale eigenschappen.

Als je moeilijk in slaap kan komen en malende gedachten hebt, dan is het verdampen van een aantal druppels Bergamotolie in een aromabrander, elektrische diffuser of op een geursteen een prettige toepassing. Bij gevoelens van uitputting is Bergamot een natuurlijke oppepper.

Bergamotolie is goed te combineren met andere etherische oliën, zoals Lavendel, Geranium, Cipres, Ceder, Jeneverbes, Neroli en Jasmijn.

Bergamotolie voor honden en paarden

De combinatie Bergamotolie en Lavendelolie heeft een kalmerende en troostende werking bij honden en paarden.

Verdamp bij hond en paard de olie niet continu, maar eens per 24 uur. Zorg dat er geen andere dieren direct in de ruimte zijn, zoals vissen, vogels en kleindieren. Katten vinden de geuren van Bergamot en Lavendel vaak prettig, maar moeten wel weg kunnen uit de ruimte.

Nerveuze sportpaarden en sporthonden kunnen baat hebben bij Bergamot en Lavendel, door een uur voor de prestatie een paar keer de olie te inhaleren vanuit je handen of een reukflesje. Zorg dan dat je dier al van tevoren geleidelijk is gewend aan de lucht van deze oliën.

Huidverzorging

In de huidverzorging is Bergamotolie een bekende toepassing bij acné en vettige (hoofd)huid. De olie wordt gewaardeerd om zijn huidregenererende en wondhelende eigenschappen, maar mag nooit puur op de huid worden aangebracht. Gebruik altijd een basisolie om deze etherische olie mee te verdunnen.

Heerlijke parfum

Met Bergamolie kun je je zelf gemaakte parfum maken. Neem 50 ml Jojoba basisolie. Voeg daar 7 druppels Bergamotolie aan toe en 7 druppels aardende Cederolie. Schud dit mengel goed en het is klaar voor gebruik als geparfumeerde bodylotion. Wel in de koelkast bewaren en binnen 3 maanden opmaken.

Reinigen van de oren

Het eerder genoemde mengsel op basis van jojoba basisolie, 7 druppels Bergamot en 7 druppels Cederolie is ook zeer geschikt voor het reinigen van de uitwendige gehoorgang bij hond, kat en paard.

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

Naast een geparfumeerde bodylotion en natuurlijke oorreiniger, kun je met dit mengsel ook vlooien en teken op gepaste afstand houden. Doe iets op je handen en woel er mee door de vacht, wrijf in de liezen, oksels en oren. Bouw dit rustig op zodat je dier kan wennen, omdat zij geuren veel sterker waarnemen dan wij mensen.

Toevoegen aan neutrale shampoo voor douche of bad

Bergamotolie is erg fijn voor in bad of onder de douche. Voeg de druppels nooit onverdund toe aan een vol bad, op de washand of spons. Deze olie heeft een emulgator nodig, want ze lost niet op in water. Slechts een paar druppels mengen met een shampoo, doucheschuim of –gel is voldoende. Bergamotolie wordt vaak verwerkt in natuurcosmetica producten en zonneproducten.

Kokkerellen met Bergamotolie

Een paar druppels Bergamotolie geeft een natuurlijk aroma aan je zelf gemaakte cake, taart, room en andere lekkernijen.
Het is een heerlijke aroma in de Earl Grey thee. Niet overdrijven, 1 druppel per mok thee is voldoende. Niet te vaak op een dag, dan blijft Bergamot inwendig ook zeer gezond!

Bergamotolie is alleen voor uitwendig gebruik, met uitzondering van eerder genoemde tips voor mensen. 

Dit zijn slechts een aantal mogelijkheden van de populaire Bergamotolie.

Bijzonderheden

Deze olie is fototoxisch, dat wil zeggen dat de Bergamot in hoge concentraties en bij veelvuldig gebruik de gevoeligheid van de huid voor UV-straling verhoogt. Het advies is om na toepassing op de huid enkele uren uit de zon of onder de zonnebank vandaan te blijven.

Etherische olie met Eko keurmerk

Alles valt en staat met kwaliteit. Ik werk alleen met biologische producten die een gegarandeerde kwaliteit bieden. De houdbaarheid van Bergamotolie is na opening gemiddeld een jaar, mits goed afgesloten en donker op een koele plek bewaard.


Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een (dieren)arts.

Heb je vragen over de bovenstaande recepten of wil je dat ik een aromatherapie product met Bergamotolie voor jou of je dier maak? Neem dan even contact op.

Gebruikte referenties:

  1. Aromecum - H. Rijpkema
  2. Bergamot (Citrus bergamia) Essential Oil Inhalation Improves Positive Feelings in the Waiting Room of a Mental Health Treatment Center: A Pilot Study. - Phytother Res. 2017 May;31(5):812-816. doi: 10.1002/ptr.5806. Epub 2017 Mar 24.
  3. Bergamot Essential Oil Attenuates Anxiety-Like Behaviour in Rats. - Molecules. 2017 Apr 11;22(4). pii: E614. doi: 10.3390/molecules22040614.
  4. In Vitro Evaluation of Sub-Lethal Concentrations of Plant-Derived Antifungal Compounds on FUSARIA Growth and Mycotoxin Production. - Molecules. 2017 Jul 29;22(8). pii: E1271. doi: 10.3390/molecules22081271.
  5. The repellent efficacy of eleven essential oils against adult Dermacentor reticulatus ticks. - Ticks Tick Borne Dis. 2017 Aug;8(5):780-786. doi: 10.1016/j.ttbdis.2017.06.003. Epub 2017 Jun 15.
  6. In vitro effect of seven essential oils on the reproduction of the cattle tick Rhipicephalus microplus. - J Adv Res. 2016 Nov;7(6):1029-1034. Epub 2016 May 11.
  7. Bergapten exerts inhibitory effects on diabetes-related osteoporosis via the regulation of the PI3K/AKT, JNK/MAPK and NF-κB signaling pathways in osteoprotegerin knockout mice. - Int J Mol Med. 2016 Dec;38(6):1661-1672. doi: 10.3892/ijmm.2016.2794. Epub 2016 Nov 2.
  8. Clinical Pharmacology of Citrus bergamia: A Systematic Review. - Phytother Res. 2017 Jan;31(1):27-39. doi: 10.1002/ptr.5734. Epub 2016 Oct 17.
  9. Anti-infective potential of Citrus bergamia Risso et Poiteau (bergamot) derivatives: a systematic review. - Phytother Res. 2016 Sep;30(9):1404-11. doi: 10.1002/ptr.5646. Epub 2016 May 24.
  10. Rational Basis for the Use of Bergamot Essential Oil in Complementary Medicine to Treat Chronic Pain. - Mini Rev Med Chem. 2016;16(9):721-8.